söndag 21 februari 2016

Torskromlåda


Torskromslåda var en maträtt som jag åt till jul på 60-talet. Fick den hos min farmor och farfar vid jul där min faster Iris var mamma till denna maträtten och gjorde den. Då fanns torskrom på burk hos Abba, men sedan de tagit bort detta från sitt sortiment, sedan de satsade all rom på kaviar istället har jag inte gjort denna maträtten. Min mamma gjorde också denna maträtt alltid till jul och även jag har gjort den, men nu är det Long Time Ago. Googlade lite och det kan finns att köpa i butikskedjan Nettos butiker och i Danmark finns det att köpa överallt står det att läsa.
Jag köpte färsk torskrom av fiskhandlaren i Mullsjö, för nu på våren börjar torskhonorna vara fulla med torskrom och då kan man ju passa på och koka lite rom och frysa in, så man har på lager. Jättegott att bara lägga kokt kall torskrom på en färsk baguette som pålägg.
Torskrom är jättenyttigt! Vitamin B12 som uppgår till ca 499 % av RDI och massor av andra bra vitaminer och mineraler! Kolla själv här vad torskrom innehåller: Näringsinnehåll, vitamin och mineral.

Kokning av torskrom:
Rå torskrom
1 msk salt per liter vatten.

Gör så här:
Börja med att skölja försiktigt torskrom och se till att inte ta sönder den tunna hinnan så romen åker ut.
Lägg i kastrull och slå på så mycket kalt vatten att det täcker torskromen.
Lägg i salt efter mängden vatten.
Låt koka upp och koka sakta i 15-25 minuter beroende på hur stora de är.
Låt torskrom kallna ivätskan och låt stå och dra i kylskåpet till nästa dag.
Frys in det du inte ska använda till torskromslådan. Bra pålägg eller tills nästa gång du gör romlåda.

Ingredienser till 4 små formar:
1 kokt romsäck (ca 250 gram) eller 1 burk
1,5 dl vispgrädde
1 ägg
0,5 tsk salt
En uns cayennepeppar
1 msk hackad dill
smör till formarna

Gör så här:
Rensa bort själva hinnan från romen och mosa sedan med en gaffel, blanda i grädden, salt och hackad dill och peppar, rör om till en jämn smet. Blanda nu försiktigt i ägget utan att vispa. Smöra 4 små formar med riktigt smör och fördela smeten. Grädda 20-25 minuter på 225 grader i mitten av ugnen.
Serveras ljummen tillsammans med en bit färsk baguette och en kall öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar