onsdag 9 december 2015

Köttbullar på mormors visKöttbullar på mormors vis. När jag var liten och kom till min mormor fanns det nästan alltid en skål med kalla köttbullar i kylskåpet. De var så goda att äta kalla och jag kan se skålen framför mig, Gustavsberg eller Rörstrand, krämfärgad med blå prickar på.
Nu till köttbullarna. Sandbergs enkla köttbullar gör att det är roligt att steka köttbullar. Man ska inte ha för bråttom utan steka hela tiden på medelvärme. Viktigt är ju förstås att man också har en bra stekpanna att steka i. Jag älskar min stekpanna med keramik som beläggning. Har tre stycken i olika storlekar och jag steker köttbullarna i två av stekpannor plus att jag har stekgrytan för efterstekningen. Jag köper nästan aldrig blandfärs, den är för fet om man räknar ut procenten. Jag köper och blandar ihop själv istället. Titta på förpackningarna och jämför, nötfärs, fläskfärs och blandfärs. Nötfärs jag köper brukar ligga på 10% och fläskfärs på 20%. Färdigblandfärs ligger i disk brukar vara 20%. Jag får aldrig massa med fett i stekpannan, utan en liten klick smör när jag börjar och sedan behövs inget mera fett i stekpannan. Länk: Brunsås till köttbullar.

Ingredienser:
200 g nötfärs
200 g fläskfärs
4 msk osötat ströbröd
1 dl vatten
1 st gul lök
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, malen
1 ägg
Smör till stekning

Gör så här:
1 Stavmixa löken med vattnet, eller riv löken.
2 Blanda ströbröd, potatismjöl, salt, vitpeppar med den gula löken och vattnet.
3 Låt svälla en liten stund.
4 Blanda ner färsen med en vanlig gaffel för hand. OBS! Ingen assistent eller matberedare för då blir det mera känsla av en pate i munnen.
5 Tillsätt ägget och blanda försiktigt runt.
6. Nu är det bara till att forma små runda bollar (rågad tsk i storlek) och lägga i stekpannan och steka på medelvärme i riktigt smör. Inga konstiga kemikalier här inte, utan riktigt smör, både för smakens skull och hälsan.
7. Ha inte för bråttom med att vända, utan du hinner rulla nästan en omgång till innan det är dags att vända på dom försiktigt med en stekspade eller skaka stekpannan på klassiskt vis. Jag brukar använda ett teskedsmått för att måtta upp bullarna, så de inte blir förstora. Sedan rullar jag till dom.
8. Nu är det bara att äta eller låta svalna och frysas in. Bra att ha i frysen.

Steker du hela tiden på medelvärme, så stänker det inte i hela köket och det blir inget stekos i huset. Så det gäller att inte ha för bråttom utan vänta tills smöret slutat prata innan du lägger i bullarna och inte vrida upp värmen för att det ska gå fortare. Har du bråttom är det bättre att vänta tills en annan dag när du har mera tid.
För har du bråttom och stressa på värmen får du städa köket istället och då har du ju inte sparat någon tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar