söndag 17 september 2017

Pizzadeg

Här kommer recept på en pizzadeg som kräver planering och inget man gör på en kvart. Tar över ett dygn innan man kan äta en supergod pizza från det att man börjar med degen. Då måste man också inskaffat pizzadegsmjöl som gör att pizzabotten blir så där som man får den i Italien eller på pizzerian i stan eller byn. Mjölet köpte jag på ICA och kommer från Ramslösa kvarn och heter Manitoba Cream som är ett siktat vetemjöl speciellt för frasiga pizzor. Klicka på länken ovan så ser du hur mjölförpackningen ser ut! Går säkert att göra på vanligt vetemjöl också men jag kan inte garantera frasigheten. Du behöver också en digital våg för att kunna väga ingredienserna.

4 st pizzabottnar:
350 g Manitoba Cream-mjöl + mjöl till utbakningen (Ramslösa Kvarn)
11 g havssalt
1 g jäst (jäst för matbröd)
2 dl vatten (22-24 grader)

Gör så här:
1. Går åt en digital våg för att få rätt mängd jäst och salt och även mjölet. Alltså måste du väga ingredienserna, allt utom vattnet.
2. Häll ner det 22-24 gradiga vattnet och saltet i en stor degbunke. Ta sedan lite av mjölet och blanda i tillsammans med jästen, så att jästen löser upp sig i vattnet.
3. Nu tar du i resten av mjöl med dina händer tills allt är blandat. Nu är det viktigt att du jobbar så alla klumpar försvinner.
4. När det blivit en degklump lägger du den på bakbordet och knådar och tryck till degen med dina händer och här gäller det att hålla på att knåda lång stund tills degen är slät.
5. Låt degen jäsa i 2 timmar i en burk med lock i rumstemperatur
6. Dela degen i 4 delar och gör till små bollar  så ytan är slät på ovansidan och lägg typ gladpack över de inte torka. Låt jäsa igen i 24 timmar men i kylskåpet.
7. Tryck nu ut degen till en rund och platt med lite mjöl. Stryk på tomatsås, max 2 msk och lägg på valfri topping. Jag tillagar den på pizzasten i mitten av ugnen på max temperatur och varmluft. Bara några minuter tills den fått lite färg och osten smält.

Som pizzaspade använder jag en lös pajbotten och arbetar även på den när jag arbetar fram pizzabotten med handen. Sakta och lugnt arbetar du fram den runda platta formen med lite mjöl och vänder, fram och tillbaka Kom ihåg att ej lägga på för mycket tomatsås, nästa steg är sedan osten innan du lägger valfri topping. Våran favorit är rödlök och bacon. När pizzan är klar kommer det lite cayennepeppar på och ringlar över olivolja med piripiri och vitlök men bara några droppar.
Glöm inte att göra den goda pizzasalladen också, samtidigt som du gör degen så hinner den gotta till sig till när du ska baka pizzan. Pizza och sallad kräver verkligen planering och inget man bara kommer på sådär.
Jag har testat att frysa in pizzadegen efter att den jäst i 24 timmar och det funkar fantastiskt bra. Bara att ta ut i god tid och låta tinna långsamt och baka.
Så passa på att göra större deg, bara att räkna om receptet efter hur många du vill göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar