söndag 29 oktober 2017

Ananaskaka

En klassisk kaka som man äter i Singapore och i sydostasien är ananaskakan. Speciellt till det kinesiska nyåret, Hari Raya eller Deepavali men säljs på flygplatsen och i affärer även året om. Jag tycker den är jättegod. En torr kaka med god segflytande ananassylt i mitten. Tänkte köpa med mig hem en kartong kakor när jag stod på flygplatsen, när jag sa till mig själv att göra kakorna själv hemma. Så i veckan har jag bakat kakorna. Ett stycke tålamod behövdes och man får inte vara stressad utan ta det lugnt och sakta så ordnar det sig. Jag kan nog säga att de blev minst lika goda som de man äter i Singapore. Räkna med att det tar lite tid. Sylten börjar du med eftersom den ska svalna så du kan rulla den i handen utan att bränna dig. Ta samtidigt ut smöret och äggen så de får samma temperatur som rummet.

Ingredienser för cirka 50 kakor:
Ananasfyllning
440 g krossad ananas
200 g strösocker
1 st kryddnejlika
1 st kanelstång
1 st stjärnaanis
140 g flytande glukos
2 msk vetemjöl

Kakdeg
350 g vetemjöl
50 g majsmjöl
250 g smör, rumsvarmt
50 g florsocker
2 äggulor, rumsvarma
1/2 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
1 st äggula för glasering

Så här gör du:
Ananasfyllning
Lägg ananaskrossen i en gryta och låt det koka ihop tills saften har torkat in. Tillsätt socker, stjärnanis, kanelstång och kryddnejlika.
Låt sockret smälta och rör om och koka tills  man kan rulla en liten mjuk kula som när man kokar kola.
Tillsätt flytande glukos och rör om.
Tillsätt mjölet och fortsätt att röra och koka tills fyllningen har tjocknat. Det måste vara som en tjock sylt, men koka inte för länge så att den blir som hård kola! Tänk på att syltet kommer att tjockna ytterligare efter kylning. Om du är osäker, testa hela tiden i ett glas med kallt vatten med lite sylt på en sked. Blir sylten för hård går det inte att få den mjukare. Då är det bara att göra om och göra rätt!
Låt det svalna och forma till små långsträckta strängar (3-4 cm lång) och hålla dem åt sidan.

Bakverk
Sikta vetemjöl, majsmjöl och blanda samman.
Vispa med elvisp det rumsvarmt smöret med florsockret.
Slå i äggulorna och en i taget, tills de är väl blandade.
Tillsätt vaniljenpulver och salt och vispa tills det blir fluffigt.
Lägg i de siktade torra ingredienserna (mjöl och majsmjöl) och blanda så att det bilda en deg. Den ska ha en lätt smulig shortbreadstruktur.

Rulla nu en matsked deg i handen till en 5-6 cm lång degmask i handflatan, tryck försiktigt ner den med pekfingret för att platta degen i avlång form cirka 0,5 cm tjock och 3-4 cm bred.
Sätt den utrullade ananassylten på kanten av remsan och rulla degen om sylten.

Lägg kakan på en bakplåt med bakpapper.
Använd en gaffel och dra linjer på toppen av kakan eller gaffla kakan.
Pensla rullarna med vispad äggula.


Baka i en förvärmd ugn vid 180 °C i 20 minuter eller tills det är guldfärgade
Låt kakorna svalna på ett galler innan de läggs i en lufttät burk.

Hoppas att ni förstår, ganska svårt att göra instruktionen till detta bakverk med alla moment.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar