fredag 20 januari 2012

Portvinssås


Ett enkelt och smidigt recept som vi ofta brukar göra, speciellt på fredagarna när vi bara steker en köttbit och vill ha en god sås till snabbt.

Ingredienser 2-4 personer:
2 st scharlottenlökar eller 0,5 st liten gul lök
1 msk smör att svetta till löken med
1,5 dl portvin, rött
1,5 msk kalvbuljongkoncentrat (Bongs)
100 g smör

Gör så här:
Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt.
Hacka löken fint och svetta till i kastrullen med 1 msk smör utan att den får färg.
Slå på portvin och buljongen och låt sjuda mycket sakta i 10 min.
Så långt kan du förbereda.
Stek köttet och när köttet börjar bli klart monterar du ner i såsen smöret och rör om.
Lägg upp köttet på varma tallrika och fördela såsen över köttet, garnera gärna med timjankvist.
Bäst kött är förstås oxfilé, men det går ju även bra att servera denna såsen faktiskt även till pannbiffar och varför inte till pocherad torskrygg. Något att våga testa!

1 kommentar:

  1. Mmm, låter supergott! Det kan jag tänka mig att prova!

    SvaraRadera