torsdag 22 mars 2012

Pulled pork Kebab

Fick idén till detta receptet när jag läste ett recept på Pulled pork, en nationalrätt i North Carolina. Istället för rökig bbq-sås, varför inte klassisk kebabkryddning tänkte jag. Istället för hel karré, använder jag skivad.
Du måste använda en emaljerad stekgryta med lock som kan vara i ugnen. Hela 6 timmar på låg värme i ugnen, så det är inget man kan komma på att göra om man är hungrig. Kräver planering, men är man ute i god tid så är det en perfekt rätt, att till och med göra dagen innan och bara värma till. Första gången du gör den kanske du vill checka i grytan så det inte går torrt, men när du kan din ugn, så vet du att nästa gång kanske du till och med kan åka till jobbet, gå långpromenad eller sova.
Receptet är på 1 kg fläskkarré, men ska du ha party och tillräckligt stor gryta (oval) funkar även dubbla högar av karré. Perfekt kebabbuffé för många gäster!

Ingredienser 6 personer:
1 kg skivad fläskkarré
1,5 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk spiskummin, mald
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk smör
1 dl vatten

Gör så här:
Blanda samman salt, svartpeppar, spiskummin, oregano och paprikapulver.
Gnid in varje karréskiva med kryddblandningen.
Lägg nu alla karréskivor i en hög på varandra, jag brukar låsa med 2 långa trästickor rakt igenom så de inte glider isär.
Smörj in botten på stekgrytan med lite smör och  lägg i köttet.
Slå på vattnet i botten och lägg på locket.
Sätt in i ugnen och värm upp till 125 grader.
Nu ska köttet stå inne i 6 timmar, men titta till det då och då, så det inte blir torrt i botten. Tillsätt då mera vatten. Jag behövde inte tillsätta något extra vatten eftersom köttet även saftar till sig. Men ugnar är olika och sedan beror det också på hur tungt locket är om det dunstar ut vätska etc. Varje gång jag tittade till det så öste jag lite sky över köttet.
När det är klart är det bara att ta ut och peta med en gaffel så faller köttet isär till mindre bitar.
Det går bra att göra det dagen innan, värm bara till det i ugnen igen, med eller utan lock beroende hur hög temperatur.
Serveras med krispig isbergssallad, tomat, gurka, rödlök, pepperoni, kebabsås och pitabröd.

Länk till: Recept på klassisk kebabsås från Huskvarna.

1 kommentar:

  1. Hejsan, hittade dig utav ren slump och gillar det otroligt har inne, fine foton och goda recept. Den har kebaben maste vara jatte god:))
    Halsningar,
    Nena

    SvaraRadera