onsdag 19 september 2012

Chili Crab Pasta























Här kommer en variant att den klassiska nationalrätten i Singapore, Chilicrab. Klart smidigare att äta och här behövs ingen haklapp och tång heller. Jag bara älskar denna rätten, den är en blandning av söt, salt och starkt. Passar också som bufférätt om det bjuds på asiatiskt tema.


Ingredienser för 2-4 pers (2 varmrätter eller 4 förrätter)
pasta, typ spagetti
handfull färsk koriander
3 vårlök (salladslök), skivad
svartpeppar, nymald

Sås:
2 burkar konserverat krabbkött, avrunna
5-6 färska medelstora tomater, hackad
3-4 vitlöksklyftor, riven
1 tummes storleksbit av citrongräs eller ingefära, riven
1-2 färska röda chili, mortlade eller 1-3 tsk chilisås, beroende på hur stark du vill ha det
(utelämnas för mild sås, men stark är ett måste om du vill uppleva Singaporekänslan;))
4 msk tomatpuré eller Heinz tomatketchup
2 msk sojasås
2 msk fisksås
1 tsk socker
2 ägg, lätt slagen
2 tsk majsstärkelse löst i 2-3 msk vatten
2 msk rapsolja för wokning

Gör så här:
Värm en wok eller djup stekpanna på medelhög värme. Tillsätt 2 msk. olja och snurra runt. Tillsätt sedan vitlök, ingefära och chili. Stek en mycket kort stund (30 sekunder), tills doftandet sprider sig i din näsa.

Tillsätt de färska hackade tomaterna, tomatpuré eller ketchup, plus sojasås, fisksås och socker.

Koka upp såsen tills den börjar bubbla och minska sedan på värmen till medium. Tillsätt krabbkött och låt sjuda i någon minut, eller tills tomaterna har kokat och "mjukats upp" i såsen.

Skruva ner värmen till låg. Tillsätt äggen och rör såsen kraftigt med en sked eller gaffel att ta med dem (du kan få några "trådar" av äggvita i såsen, vilket är önskvärt).Tillsätt majsstärkelse (löst i vatten) och rör om väl. Sänk värmen till minimum samtidigt som du kokar pastan. Såsen kommer successivt att tjockna.

Smak-testa såsen, lägga till mer fisksås om den inte salt nog. Också lägga till lite mer socker om den är för sur, detta beror på hur söta tomaterna är. Om såsen är för salt för din smak, lägg till en matsked eller två av lime eller citronjuice.

Tag den varma pastan och blanda med såsen och rör om. Lägg till färsk koriander, vårlök (salladslök) och svartpeppar.

Servera med ett svalt vitt vin eller mineralvatten, ex. Marlborough Sauvignon Blanc eller en Perrier. Njut!

1 kommentar:

  1. Hej...Blev väldigt nyfiken på receptet... Har king crab legs hemma ,vad tror du.. Kan det nått i stället för burkkrabba? MVH Maria

    SvaraRadera