tisdag 6 november 2012

Gulasch med spätzle

Spätzle, sydtyskarnas svar på italienarnas pasta och och våran potatis. Även i Österrike och norditalien uppe i Dolomiterna har jag ätit dessa fantastiskt god nudlar eller vad man nu ska kalla dom, spätzler helt enkelt. Speciellt gott till gulasch, men även bara smörstekta eller till gräddstuvad spenat eller med riven ost på.
Spätzle finns nog ett recept i varje familj, och oftast är de hemliga, men det är faktiskt bara vanlig pannkakssmet eller våffelsmet som är mycket tjockare och i vårat recept är det mineralvatten, men det går säkert att göra på mjölk också, men varför. Grejen eller det svåra är att få till krumelurerna när man inte har något spätzlepress, en jättestor vitlökspress eller purepress, men med större håll.
Jag gör som man gjorde förr, för hand på en skärbräda.


Ingredienser för 2-4 personer:
6-7 dl vetemjöl
3 ägg, medelstora
3 dl mineralvatten
0,5 tsk salt
lite peppar nymald svartpeppar
smör för stekning vid uppvärmning

Gör så här: 
Blanda mjöl, ägg och salt. Häll sedan i vattnet, lite i taget under vispning tills man får en slät och fin, pannkaksliknande smet men förstås fastare. Man vispar sedan så att det bildas bubblor i smeten. Man kan också använda elvisp, men det är lite fusk. Koka under tiden upp rikligt med vatten i en kastrull, lätt saltat vatten förstås. Det går bra att göra Spätzle med hjälp av en liten skärbräda och en lång stekspade. Man smetar då ut degen på skärbrädan och doppar sedan stekspaden i det kokande vattnet. Skär sedan en halv cm tjock remsa, som skrapas ner i vattnet. Remsorna kommer att bli ojämna, men det är det traditionella sättet att tillverka spätzle på. När Spätzlarna flyter upp till ytan är de klara. Det går fort, inte ens en minut. Ta genast upp med hålslev, direkt på ett fat. Låt vattnet koka upp innan man gör nästa omgång Spätzle.
Jag brukar steka till dem någon minut i en stekpanna med rikligt med smör så de blir genomvarma precis innan servering.Gulasch är en mustig och god gryta som kommer från Ungern, med mycket smak av paprika. Överallt i världen finns denna ungerska rätt, även här i Singapore. Det är en sådan klassisk rätt och genast tänker jag på alla gånger man vandrat i timmar i Alperna eller Dolomiterna, då smakar denna grytan med en kall öl supergott, får man sedan spätzle till är middagen perfekt.


Ingredienser till 2-4 personer:
500 g nötkött, ex. fransyska
3 st  gula lökar
2 st röda paprikor
2 st vitlöksklyftor
1 stor burk krossade tomater (800 g)
2 dl rödvin
3 msk Bong kalvfond
1 msk milt paprikapulver
1 msk starkt paprikapulver
1 tsk mejram
1 tsk nymald svartpeppar

Tillbehör:
Crème fraîche till serveringen

Gör så här: 
Putsa och skär köttet i små bitar. Skala löken och skär den i klyftor. Skär paprikan i mycket småbitar och hacka vitlöksklyftorna mycket fint. Bryn köttet och därefter lökklyftorna. Paprikan och vitlöksklyftorna fräsa med en någon minut utan att de tar färg, och slå därefter på rödvinet och de krossade tomaterna. Lägg i kalvfonden, nymald svartpeppar och mejram. Låt grytan puttra sakta minst 4-6 timme, och gärna dagen innan, så att det får gotta till sig med alla smakerna. Smaka av och tillsätt salt om det skulle behövs, men försiktigt, tänk på att det är mycket salt i buljongen.
Spritsa på lite crème fraîche och servera med nygjorda Spätzle, ett gott bröd och en kall pilsner.

TIPS! Gör bara inte en sats av gulaschen, utan ett storkok och frys in. Bra att ha i frysen!
Vill du träna på spätzle, gör bara på 1 ägg, 2 dl mjöl, 1 dl vatten och 0,5 krm salt.
Har man ingen pasta hemma, lätt som en plätt att fixa spätzle istället och mycket godare med lite smör på och svartpeppar.
Är du i Tyskland och gillar spätzle ska du nog inhandla en sådan press, underlättar tillverkningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar