torsdag 15 november 2012

Räkcocktail med Rhode Islandsås
























Räkcocktail tillhör klassikerna, och var en populär förrätt på 50-talet och den har väl aldrig riktigt försvunnit från menyn helt, även om det numera finns tillkonstlade varianter på rätten. En klassiker är en klassiker, så enkelt och gott fortfarande. Har du martiniglas eller cocktailglas passar det bättre och är snyggare att servera räkcocktailen i dessa än i en vanlig liten skål som på bilden. Man äter ju med ögat. Detta är min lunch idag, därav lite enklare.

Ingredienser för 4 personer:
1 kg djupfrysta räkor med skal
1 st isbergssalladshuvud
2 st tomater
1 st slanggurka
1 citron
4 st dillvippor till garnering
1,5 dl majonäs
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl chilisås (Heinz är bäst)
1 krm salt
1 msk konjak
uns cayennepeppar

Gör så här:
Börja med att skala räkorna.
Skölj salladen i iskallt vatten och låt den ligga och bli riktigt krispig en stund medans du gör dressigen.
Blanda majonäs, vispgrädde och chilisås till en jämn sås.
Smaka av med salt, konjak och en uns cayennepeppar.
Häll nu av salladen och slunga den fri från vatten, strimla den fint och fördela salladen i 4 martiniglas.
Gröp ur tomaterna från frön och hacka dem fint, strimla gurkan fint och fördela detta över salladen.
Nu är det bara att fördela de skalade räkorna och toppa på med dressingen.
Garnera med citronskiva och en dillvippa.

1 kommentar:

  1. basic men ack så gott...fler raka enkla recept

    SvaraRadera