torsdag 13 december 2012

Inlagd strömmingsflundra

Inlagd strömming, är en av mina favoriträtter på smörgåsbordet, julbordet eller som ensamrätt till kokt potatis eller till knäckebrödet. Detta receptet är heller inte vilket som helst, det är Kungens recept och hämtat från Kunglig taffel, en kokbok från 1986 där kungen och drottningen bjuder på sina favoritrecept. De berättar också om sina matminnen och älsklingsrätter. Bilder från det privata köket på Drottningholm och både vardags- och "finrummets" matplats i den privata delen. 1986 fick jag denna bok i julklapp, eftersom jag samlar på kokböcker. Har lagat många rätter från denna boken. Kungen och drottningen gillar och äter husmanskost när de är hemma, "Festmat blir det nästan för mycket av ibland" säger kungen.

Ingredienser till 15-20 stekta strömmingar:
2 dl grovt rågmjöl
salt och nymald vitpeppar
Smör till stekning

Till lag:
3 dl vatten
0,75 dl ättikssprit (12%)
0,5-1 dl socker
5 krossade kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 rödlökar, samt små dillkvistar

Gör så här:
Koka upp vatten, ättikssprit, socker, kryddpeppar, lagerblad. Lägg också i några rödlöksskivor så lagen blir vackert rosa.
Låt lagen kallna. Tag bort löken.
Rensa och fläk och bena ur strömmingen.
Klipp bort fenorna, skölj fisken under rinnande kallt vatten. Lägg strömmingen att rinna av på hushållspapper.
Vänd Strömmingen i grovt rågmjöl som är kryddat med salt och vitpeppar, stek i rikligt med smör på båda sidorna tills de fått vacker färg, lägg i en form.
Slå lagen över de nystekta strömmingsflundrorna som helst ska vara varma eller ljumna. Täck med rödlök och dillkvistar. Låt strömmingen dra ett dygn innan den serveras i kylskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar