måndag 15 april 2013

Lamm - bräserad skank

Bräserad lamm skank, tar lite tid att göra, men den sköter sig nästan själv när den väl bräseras. Det svåra kan nog vara att få tag på just lamm skank. Hör med din slaktare eller där du köper kött. Denna rätten smakar fantastiskt och den bara smälter i munnen av det möra lammköttet, med alla dessa smaker som gifter sig så bra tillsammans.
Det gäller att ha en rejäl stor stekgryta som tål att vara ugnen och där 4 skanker får plats, och har du inget lock som tål ugnsvärme, så kan du använda folie istället.

Ingredienser för 4 personer:
4 lammskaft
olivolja/smör
vetemjöl
3 st morötter, i småtärningar
3 st selleristjälkar, småbitar
2 st medelstora gula lökar, skivorade
4 st vitlöksklyftor
1 dl tomatpure
3 dl rödvin
5-6 dl vatten
4 st lagerblad
2 msk färsk rosmarin, hackad
8 kvistar färsk timjan i bunt

Gör så här:
Börja med att värma ugnen till 150 grader.
Under tiden så gnider du in lammskaften i salt och peppar runt om och sedan pudrar över lite vetemjöl runt om också.
Stek nu lammskaften på medelvärme runt om i en blandning av olivolja och smör. Viktigt att inte stressa, utan steka långsamt så att de blir fint stekta med fin färg.
Under tiden de steker, kör du morötter, selleri, gul lök, vitlök i en matberedare till en grov pasta. Ta ut och ställ åt sidan.
När lammskaften fått fin färg, lyft upp dem och lägg åt sidan, häll bort överflödigt fett.
Tillsätt nu lite ny olivolja och häll i grönsakspastan i stekgrytan, salta efter behag och smak. Stek nu grönsaksmoset tills det får en brun fin färg, långsamt på medelvärme. Här gäller det att inte stressa igen utan ta det lugnt. Brukar ta en 20 minuter. Det är nu du utvecklar den goda smaken, och får absolut inte blir bränd. Man steker liksom en skorpa på botten, lite svårt att förklara, men jag tror att ni löser det bra.
Tillsätt nu tomatpuréen och stek ytterligare 5 min, sedan tillsätter du vinet och övriga kryddor. Reducera vinet till hälften. Nu lägger du i lammskaften och slå på vattnet, ska helst täcka skaften. Sätt på ugnssäkert lock eller folie och sätt in i ugnen. drygt 2,5-3 timma ska de stå inne i ugnen och vänd skaften efter halva tiden. Kontrollera var 45 min, så att vätskan inte kokat bort, fyll då på med mera vatten. Skaften är klara när köttet nästan lossnar från benet.
De sista 30 minuterna tar du bort locket eller folien för att få mera färg på ytan.
Serveras med smörslungade sockerärtor och morötter tillsammans med såsen.
Är såsen för tunn, reducera såsen till önskad smak och tjocklek. Håll under tiden skaften varma.
För den som vill ha lite kolhydrater till, passar krossade potatisar, man kokar potatisen mjuk, tillsätter en stor klick smör och krossar lätt med en stöt, tillsätter salt, peppar och någon örtkrydda som rosmarin eller timjan.

Bon Appetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar