måndag 26 augusti 2013

Biff stroganoff - Najad

Biff stroganoff är en klassiker som har ryska rötter, där en kock vann en tävling med denna rätten där hans arbetsgivare var greve Stroganoff om man ska förklara kortfattat namnet på denna rätten.
Här kommer min variant på biff stroganoff och jag kallar den Najad som är märket på en segelbåt där Monica lagade denna rätten. Smidig maträtt att laga ombord!
Jag gjorde maträtten när vi var barnvakt och Leia 2 år sa mums och couscous är smidigare än att koka ris och godare tycker jag.

Ingredienser för 4 personer:
600 g strimlad lövbiff
25 g smör
2 st strimlade gula lökar
4 msk Slotts original senap
4 msk Heinze ketchup
2 msk ox- eller kalvfond (Bongs)
(1,5 dl vatten endast om du ska sjuda och göra det mört och barnvänligt, läs  hela "Gör så här" innan du börjar)
3 dl grädde
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver (mild)

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna ordentligt. Stek köttet, i hälften av smöret i 1–2 min och tillsätt senapen och stek med mot slutet. Salta, peppra och lägg i en gryta. Sänk sedan värmen och stek löken i resten av smöret i pannan några minuter. Tillsätt, ketchup, fond, paprikapulver och vatten, sänk värmen och häll sedan allt i stekgrytan tillsammans med köttet. För att få det riktigt mört och barnvänligt så sjuder jag detta på mycket svag värme under lock i 1-2 timmar och mot slutet utan lock så att vattnet kokar in, då tillsätter jag grädden och låter det koka ihop ytterligare lite så det blir simmigt och såsigt. Vill du inte sjuda köttet, utesluter du vattnet och tillsätter endast grädden och kokar upp och servera.
Servera med couscous och kokta gröna ärtor.

1 kommentar:

  1. Klassikerna är alltid säkra kort när det ska göras middag till familjen, Stroganoff är ju också himla gött...

    SvaraRadera