torsdag 19 september 2013

Chili con carne med öl - gratinerad

En kryddig stark köttfärsgryta som vi gratinera med mycket ost precis innan serveringen. Den är en klassisker som passar både till vardags och fest, speciellt när det är många som är bjudna. Ett alternativ istället för tacos en fredag, som annars är den mest vanligaste fredagsmaten på kvällen. Man kan gratineraa portionsvis eller i en stor form. Receptet är för 8 personer, lika bra att göra för mera och frysa in till matlådor, annars är det ju bara att halvera om du vill göra mindre. Finns ju personer som inte gillar bönor, uteslut då bönorna och servera bönorna i en skål bredvid.

Ingredienser, 8 personer:
4 st gul lök
4 msk smör
4 st vitlöksklyftor
2 st röd paprika
800 g nötfärs
33 cl öl
2 dl tomatpuré
500 g passerade tomater
3 msk kalvfond (Bongs fond)
3 msk chilipulver
2 burkar kidneybönor, eller 2 burkar valfria bönor
2 st färsk chili röd och grön, fingerstorlek
1-2 krm cayennepeppar eller efter behag
salt och nymald svartpeppar
200 g riven mozzarellaost
gräslök
Nachoschips

Gör så här:
Hacka den gula löken fint och fräs den guldgul i smöret i en stekgryta. Pressa eller hacka vitlöken och tillsätt den i lökfräset. Hacka paprikan i små bitar och fräs med löken. Smula ner färsen och låt den steka med tills den får lite färg under omrörning. Häll i öl, tomatpurén, passerade tomater, kalvfond, chilipulver. Låt allt bli genomvarmt och tillsätt mot slutet de avrunna och sköljda bönorna och rör om försiktigt. Smaka av med cayennepeppar, salt och peppar och den finhackade färska chilin.
Nu lägger du upp i portionsformar eller i en stor form, slå på osten och gratinera i 5-10 minuter i 250 grader eller tills osten är smält.
Garnera med klippt gräslök och servera med nachoschips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar