tisdag 24 september 2013

Thailändsk kycklinggryta - Paneng

Denna thailändska kycklinggryta som vi kallar C3 eller Paneng är en favorit som vi åt på en av våra favoritställen i Singapore, Thai Smile Café. Denna är förstås gjord på Sandbergs vis och vårat recept. Eftersom den innehåller röd currypasta, så kan den variera i smak och styrka eftersom jag av erfarenhet vet att alla currypastor inte smakar lika beroende på fabrikat etc. Numera finns currypastan nästan i alla mataffärer, men att få tag på kaffir limeblad och lemon grass kan var svårare och ett besök i en Thaibutik kan vara ett måste.

Ingredienser för 4 personer:
4 st kycklingbröstfiléer, strimlade
1 st gul lök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, pressad eller riven
2 st citrongräs, krossade eller 10 st kaffir limeblad, finstrimlade
2 msk röd currypasta eller efter behag
1 msk kycklingfond (Bongs)
400 ml kokosmjölk
1 st röd färsk chili, fingerstorlek, finhackad
1 kruka thaibasilika
Smör till stekning

Gör så här:
Skär kycklingen i cm-tjocka strimlor. Hacka den gula löken fint. Bulta ut citrongräsbitarna, så citronsmaken kommer ut eller strimla kaffir limebladen.
Stek kycklingen i en stekgryta i smör. Tillsätt den gula löken och vitlöken och fräs med utan att den tar färg. Rör ner currypasten.
Tillsätt citrongräs eller kaffirbladen, kokosmjölken och kycklingfonden. Sjud på låg värme i 5 minuter.
Ta bort citrongräset och försök plocka bort alla kaffirblad om du använder blad istället.
Lägg upp i djupa tallrikar, och garnera med finhackad röd chili och några strimlade thaibasilikablad och en kvist. Servera med wokade morötter och broccoli tillsammans med jasminris och en gurksallad med smak av Asien och Singapore.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar