torsdag 19 december 2013

Kalvsylta - klassisk som på mormors tid


Hemmagjord kalvsylt som bara består av fint kalvkött och inga konstigheter. Många rycker till när man säger sylta och tänker att där maler man ner massa med äckliga saker som man inte vill veta vad det är. Det är så stor skillnad på en hemmagjord, så när du väl smakat på en hemgjord kalvsylta vill du aldrig mera köpa någon färdig. Köpte en färdig småländsk kalvsylta för att göra en smaktest. Läser man på den färdiga så är ju ingredienserna i kronologisk ordning och det som är mest innehåll börjar det med. Vatten, griskött, kalvkött, bindväv från gris, fett från gris, salt, kryddor, jästextrakt, konserveringsmedel E250 och antioxidationsmedel E300. Den färdiga kalvsyltan innehåller endast 46% kött.

Ingredienser för 1,5 kg kalvsylta:
2 kg kalvkött, (högrev eller kalvlägg eller blandat och helst med ben)

Till förkokningen:
2x2 l kokande vatten

Till kokningen:
2 l vatten
2 msk salt
15 st vitpepparkorn
10 st kryddpepparkorn
3 st lagerblad
6 st nejlikor, hel
1 st gul lök
1 st morot
1 tsk vitpeppar, malen
2 msk matättika, 3%
ev. 2-4 st gelatinblad eller 1-2 tsk gelatinpulver enligt anvisning på paket.

Gör så här:
Koka upp vatten att skölja köttet med innan kokning 2 gånger. Tag hälften av vattnet och häll på köttet och låt det stå en minut och häll sedan av vattnet. Nu gör du om detta med en omgång kokande vatten igen och häller av igen. Man får bort mycket av äggviteämnen som gör att det skummar.
Nu är det dags för att slå på 2 liter av kokande vatten, koka upp och skumma väl. Efter att du skummat tillsätter du salt, vitpepparkorn, kryddpepparkorn, lagerblad och den gula löken som du satt i nejlikorna (du vet som man sätter i en apelsin) samt morot. Låt nu köttet sjuda sakta i många timmar, minst 3-4 timmar, tills det är riktigt mört.
Tag upp köttet ur buljongen och låt köttet bli kallt innan du hackar det fint. Låt buljongen nu koka tills du får en stark smak. Kokar du med ben så låter du benen koka med. Låt det koka ihop tills 1-1,5 liter återstår. Smaka av då och då så det inte kokar ihop för mycket och blir för salt.
När köttet är kallt så skivar du det och hackar det sedan till den storlek du vill ha.
Silar nu buljongen och tillsätt sedan 1 tsk mald vitpeppar och 2 msk matättika 3%. Kom ihåg att buljongen ska vara stark, riktigt pepprig.
Tillsätt det finhackade kalvköttet och låt det koka upp en stund.
Tillsätt eventuellt gelatin enligt förpackningen.
Häll upp kalvsyltan i vattensköljd form och låt den stelna till dagen därpå.
Tips!
Kalvsyltan kan frysas, men vid upptining så kokar man upp syltan snabbt och häller på nytt i formen. Detta görs dagen innan den ska serveras. Alltså kan du frysa den i lagom stora portioner så att det räcker till en liten form. Jag använder en minisockerkaksform.
Serveras med rödbetssallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar