söndag 15 december 2013

Päronpaj

Päronpaj som är alldeles underbart god och speciellt tillsammans med en kula vaniljglass. Man kan göra den i en stor pajform, 28 cm men jag gör oftast i portionspajformar av märket, Pillivuyt.

Ingredienser för 1 stor pajform eller 4 små portionsformar:
Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
1,5 msk strösocker
125 g kylskåpskallt smör

Mandelfyllning:
75 g mandelmjöl
75 g rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 st ägg
0,5 dl vispgrädde
4 st mogna päron

Gör så här:
Pajdeg: Blanda mjöl och socker. Tillsätt smöret i små kuber och arbeta ihop degen med fingrarna. Tryck ut degen i pajformen eller i småformarna. Ställ i kylskåpet minst 30 minuter.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Fyllningen: Blanda mandelmjöl med smör, socker och vaniljsockret till en smet. Tillsätt ägget och vispgrädden och rör om snabbt med en slev.
Ta ut pajskalet och förgrädda i ugnen i 10 minuter eller tills den har fått fin färg, och glöm inte att nagga i botten innan du sätter in den.
Ta pajskalet och lägg nu mandelröran i skalet. Skala sedan päronen, dela dem på mitten och plocka bort kärnhuset. Skiva den ganska tunt men spara så den håller ihop i toppen. Se till att den blir solfjädersformad när du lägger den på pajen. Grädda nu den i den nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter.
Servera den ljummen tillsammans med vaniljglass.

1 kommentar:

  1. Åh päronpaj måste jag prova. Åt ananaspaj för första gången för ett par veckor sen. Så roligt att prova på något nytt!
    Har jobbat som egen över en månad och haft jobb fram till nu. Inte så tokigt däremot att inte ha något jobb att gå till just den här veckan. Julstöka i lugn och ro med andra ord.
    Skönt att du har lön januari ut. Hittat el kommit på något nytt än?
    Kram!

    SvaraRadera