tisdag 28 januari 2014

Ärtsoppa med fläsk

Ärtsoppa med fläsk är en svensk klassiker och som av tradition serveras oftast på torsdagar, så även hos oss även om vi oftast också äter soppa på måndagar men då lite lättare soppor. Ärtsoppa är ju inga svårigheter att göra och oftast står det ju ett recept på själva kartongen, men ändå har jag märkt att det skiljer från de olika fabrikaten. Jag tycker att detta gamla klassiska som är hämtad från en gammal kokbok från slutet av 40-talet. Gör gärna dubbel sats och frys in, men tänk på att du måste använda då en mycket stor gryta så allt får plats.

Ingredienser för 6 portioner:
500 g torra gula ärtor
(2 l blötläggningsvatten, ev. lite salt)
1,5 l vatten för kokning
1,5 tsk salt
1 st gul lök, hel
300-500 g rimmat sidfläsk i bit
Tillbehör:
Senap

Gör så här:
Rensa ärtorna, skölj dem och låt dem ligga i blöt i vattnet minst 12 timmar. Sätt på dem i blötläggningsvattnet och låt dem hastigt koka upp med lock, lyft av locket och skumma bort skalen som kommit upp, slå bort första vattnet nu och fyll på med nytt vatten och koka upp igen. Skumma  några gånger.
(Genom att slå bort första vattnet, får man bort lite av de ämnen som man kan bli lite gasig i magen av.)
Lägg nu i det rimmade fläsket, den hela gula löken och saltet. Låt nu soppan koka sakta under lock, tills ärtorna är riktigt mjuka och fläsket mört. (1-1,5 tim) En del ärtsorter och äldre ärtor fodrar längre koktid.
Tag upp den hela gula löken och fläsket, skär bort svålen och skär fläsket i skivor eller i bitar. Jag brukar servera fläsket vid sidan om, så får man ta så mycket man vill eller man inte vill ha fläsk alls i soppan.
OBS! Har man endast tillgång till hårt vatten, tar det längre tid att få ärtorna mjuka. Vill man dra ner på koktiden, bör man då salta lätt blötläggningsvattnet, men slå bort det och skölja väl innan man börjar med nytt vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar