onsdag 27 augusti 2014

Fish and chips

Vill man äta en riktigt god fish and chips får man allt göra den själv, man blir så besviken när man beställer in och får något panerat och stekt, som känns att det är halvfabrikat dessutom. Finns några ställen som jag kan rekommendera, Brewerkz, Singapore och Pescadores, Jönköping där man gör enligt enligt klassiskt recept.
Jag hade stora fina styckfrysta koljafiléer i frysen, ska vara kolja och det blir klart bäst också och godast. Visst är det onyttigt med allt detta friterade, men äter man det inte ofta så är det ju helt ok att någon gång då och då lyxa till det. I England kallas ju detta snabbmat, men det är inte något jag vill säga att det är för även om det går ganska fort att göra det så tar det att förbereda en stund. frityrsmet ska blandas, olja ska värmas och en remouladsås ska göras. Drycken som man sköljer ner en fish and chips med är självklart en öl eller ale. Min favoritale just nu är Brooklyn East India Pale Ale. I England serveras ju detta med vinäger, men det är inte min grej, men det betyder ju inte att inte du kan ha vinäger som ett pricken över i:et ;).

Ingredienser för 2 personer:
400 g koljafilé
2 st potatis, fast och större modell
1 tsk bakpulver
1 msk maizena
2 dl vetemjöl + 4 msk vetemjöl till att pudra över innan man doppar i frityrsmeten
1 dl öl
1 tsk salt
1 st citron eller lime, pressad
1 l raps- eller majsolja
Persiljekvistar att fritera, överkurs
salt och vitpeppar

Till servering:
Citron att pressa över

Gör så här:
Gör först i ordning det som ska ätas till fisken, remouladsås, skala och skär potatisen i jämna avlånga bitar, 4-5 cm långa och knappt 1 cm tjocka, lägg sedan i kallt vatten och låt ligga 10-15 min., låt sedan rinna av och torka av innan de friteras en första gång.
Häll oljan i en tjockbottnad gryta med lock, oljan ska vara minst 5 cm från grytans botten, gärna mera. Kontrollera temperaturen med termometer, första omgången 160 grader, andra gången 180 grader.
Man friterar potatisen i två omgångar och första omgången kan man göra i god tid innan serveringen. Andra omgången gör man när fisken är friterad. Första omgången friterar man potatisen i cirka 3 minuter så potatisen blir mjuk och ljusgul, andra omgången så friterar man den i cirka 1 minut och till den blir gyllengul, ta upp potatisen med en hålslev och låt potatisen rinna av på hushållspapper båda gångerna men sista gången så saltar man och serverar omedelbart.
Skölj de färska filéerna eller tina de frysta. Dela om den är stor i 4 mindre bitar. Vispa samman, bakpulver, maizena, vetemjöl, salt, öl och pressad citron till en jämn smet.
Pudra över de torra fiskfiléerna med lite vetemjöl som är blandat med lite salt och vitpeppar.
Jag brukar lägga mjölet och kryddorna i en plastpåse och skaka om.
Doppa sedan fiskfiléerna i smeten och fritera i olja (180 grader) i några minuter tills de blir gyllenbruna. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper, medans du friterar potatisen omgång 2.
Har du persiljekvistar så doppa dem i frityrsmeten och friterar tillsammans med potatisen.
Varför inte servera allt på ett tidningspapper med en klyfta citron att pressa över.

Länk till receptet på en god sås till fish and chips: Thousend Island

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar