onsdag 13 augusti 2014

Potatismos med fisk - brandadeBrandade är den franska motsvarigheten till den svenska lappskojsen fast med fisk. Sist jag åt denna rätten var 2002 när vi åkte runt i Provence i 3 veckor med hojen och fanns till och med att köpas färdig i affären, men jag åt den på restaurang i de små bergsbyarna som låg nära medelhavet. I måndags när jag tittade på Trädgårdsmåndag på SVT, så gjorde kocken en variant av denna rätten och genast så kom jag ihåg hur gått det var, så idag när barnbarnet Oscar 1 år och dottern skulle komma på lunch var denna rätten helt solklar, både en vuxenrätt men också en perfekt barnmat. Jag gjorde min variant på brandade. Rätten kan man äta både varm, ljummen eller kall och passar både som förrätt, varmrätt och i picknick-korgen.

Ingredienser för 4-8 personer:
400 g kolja- eller torskfilé
500 g potatis, mjölig sort
salt
1-2 st vitlöksklyftor
olivolja
gräslök, hackad
dill, hackad
1 st citron
salt och vitpeppar
smör, brynt
ev. 1 st baguette

Gör så här:
Börja med att dela fisken i mindre bitar och salta runt om, och helst ska de ligga i kylskåpet i minst 12 timmar, man kan säga att man rimmar fisken, men kommer man på att göra det direkt så kan man ju salta och låta fisken ligga under tiden man skalar potatisen och bättre än inte alls.
Dela potatisen och koka dem nästan färdiga i lättsaltat vatten, lägg sedan fisken med även saltvattnet som bildats av fisken. Sjud fisken färdig och då är också potatisen färdig. Häll av vattnet och låt ånga av, ta sedan en stöt och mosa både fisk och potatis tillsammans till ett mos. Tillsätt riven vitlök och olivolja efter behag och lite pressad citron, till lagom konsistens, tillsätt hackad dill och gräslök, salta och peppra.
Lägg upp på tallrik en klick och servera med brynt smör och gör gärna en lite grop i mitten, gott är det också att servera på hårdrostat vitt bröd, Croûts. Lägg brödet i  centimetertunna skivor i ett lager på ett galler och rosta det i 165°, varm ugn i ca 30 minuter, tills det är alldeles torrt och lätt brynt. När brödet varit halva tiden i ugnen kan man pensla det med en tsk olivolja; efter rostningen gnider man varje skiva med en vitlöksklyfta.
Dryck till denna mat, passar det mesta allt från kallt bubblande mineralvatten till en rosévin från Provence eller en sval Riesling och en öl funkar ju också förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar