söndag 31 augusti 2014

Popcorn - nyttigt snacks

Något som man nästan glömt bort att man poppade popcorn i kastrull förr, men så fick jag ett tips av Ebba von Sydow i hennes och systern senaste bok och på den vägen är det. Själva poppandet är ju precis som förut men jag använder kokos- eller rapsolja nu för tiden. Kokosoljan är att föredra eftersom den tål högre temperatur och det finns olja att köpa utan att den smakar kokos för den som önskar. Visst kan man äta popcorn helt naturella endast med lite salt på, men det finns ju ingen gräns för smaksättning, där är det bara fantasin som vanligt sätter stopp för det hela. Igår gjorde jag med vitlök, men nymald svart peppar är en favorit också. Varför inte testa nyriven parmesanost på de precis nypoppade varma popcornen som lägger sig som ett litet täcke om varje popcorn.

Glöm micro-popcorn, inte alls nyttigt med alla konstiga ämnen utan kör dem kastrull. "Popcorn är nyttigare än grönsaker" skriver SvD om man gör dem i kastrull och med nyttigare olja. Jag använder en kastrull på 2 liter och med glaslock, uppskattas av barnbarnen att kunna följa själva poppandet.

Ingredienser för 2 liter färdiga popcorn:
1 dl majskärnor
2-4 msk kokos- eller rapsolja
1,5 tsk flingsalt

Förslag på olika smaksättningar:
1 dl fint riven parmesanost
25 g smält smör med 1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk nymald svartpeppar
chili eller piripiri efter behag för lite heta popcorn
0,5 tsk av din favoritörtkrydda
Kanel eller kardemumma för lite mera godiskänsla

Förslag på onyttig smaksättning:
Krydda med din favorit blad OLWs eller Estrellas dipmixer, jag är svag för Fresh Island.
Här är det ju massa med konstiga e-medel, så helt plötsligt så blir de inte så nyttiga längre men någon gång ibland så är det ju bättre än att köpa en påse med chips tror jag.

Gör så här:
Täck botten med olja och värm upp tillsammans med 2 majskärnor för provpoppning. När dessa 2 har poppat så lägger du resten av kärnor, på med locket och skaka om. När det slutat poppa, stäng av plattan och häll upp popcornen i en stor burk med lock, så att du kan hälla i eventuella kryddor och salt och skaka om så att allt blandar sig. Sedan är det bara att hälla upp i en serveringsskål och börja mumsa.

Glöm ej att låta kastrullen svalna något innan du diskar den, bästa resultat är sedan att låta den gå med i diskmaskinen trots handdisk med Yes diskmedel och mycket varmt vatten, så är det en fett yta kvar, märkligt.

1 kommentar:

  1. Älskar att äta riktiga hemmapoppade popcorn. Slukar en stor skål hur lätt som helst :)

    SvaraRadera