torsdag 4 september 2014

Äppelpaj - med smördeg

Tarte tatin heter äppelpaj på franska och den här äppelpajen är riktigt frasig och superenkel att göra om man utgår från färdig smördeg som jag gjort. När man använder smördeg som botten blir det mera som ett wienerbröd och man kan äta den med handen utan att använda sked, men att lägga en klick vispgrädde till gör ju att tallrik och sked är ett måste. Just nu så börjar svenska äpplen komma i butiken och det är så stor skillnad på att äta svenska äpplen, man kan känna på doften på fruktavdelningen att det finns svenska äpplen i närheten.
Jag har tagit en halv färdig smördeg genom att dela smördegen med kniv utan att ta ut den från förpackningen. Är ni många så använder du hela förpackningen och dubbla ingredienserna.

Ingredienser för 6 bitar:
0,5 rulle färdig smördeg
75 g riven mandelmassa
1 st  äpple, fast och stort
1 msk farinsocker
Kanel
Smör, kylskåpskallt
Ägg till pensling av kanterna

Till servering: 
Vispad grädde ev. smaksatt med lemon curd

Gör så här:
Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Börja med att dela smördegen på hälften. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper på en plåt. Vik upp kanten runt om, 1 cm och tryck till lätt. Riv mandelmassan grovt och fördela på smördegen. Skala, halvera och kärna ur äpplet och skiva i tunna skivor som du sedan fördela i ett fint mönster på smördegen. Fördela farinsockret över äppelskivorna och pudra sedan försiktigt på med kanel. Nu återstår bara att hyvla på med kallt smör över äpplena och sedan pensla kanterna med uppvispat ägg. Grädda i mitten på ugnen, cirka 20 minuter och låt den sedan svalna innan du delar den i lagom stora portionsbitar. Serveras med vispad grädde och testa med att smaksätta grädden med lemon curd, en frisk citrussmak. Men det går alldeles utmärkt att äta den som den är till starkt gott nybryggt kaffe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar