tisdag 16 september 2014

Citronpaj - Tarte au Citron


En syrligt god och kladdig citronpaj med sälta som på franska heter Tarte au Citron. Citrus i bakverk är något av en favorit hos mig och denna gjorde jag i små portionsformar, men det går precis lika bra i en vanlig pajform. Eftersom den är lite salt i pajdegen blir det en härlig kontrast i tuggan av syrligt, söt och en uns av salt. Vispad grädde som tillbehör och en stark kopp nybryggt kaffe är som pricken över i:et till denna dessert eller mumsbit till eftermiddagskaffet.

Ingredienser för 8-10 bitar:

Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
1,5 msk strösocker
2 krm salt
125 g kylskåpskallt smör

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
2 st citroner, ekologiska, finrivet skal
1,5 dl nypressad citronsaft (2-3 st citroner)

Florsocker till pudring

Gör så här:
Börja med att blanda pajdegen, mjöl, socker, salt och tillsätt det kalla smöret och smula sönder allt med fingrarna till en deg snabbt.
Tryck ut degen i pajformen och låt degen vila i kylskåpet minst 30 minuter.
Sätt under tiden på ugnen på 200 grader.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10-12 minuter eller tills den börjar få lite färg. Glöm ej att nagga botten med en gaffel innan du sätter in den i ugnen.
Nu är det dags att göra fyllningen och det går blixtsnabbt. Rör med en gaffel ihop ägg, socker, tänk på att röra och inte vispa. Nu vispar du snabbt ner vetemjölet så det inte blir några klumpar, jag brukar sikta ner det med en sil. Nu tillsätter du sist den nypressade citronsaften.
Häll den lösa smeten i pajskalet och grädda cirka 12 minuter eller tills den stanna, men fortfarande är kladdig. Låt nu pajen svalna och förvara den svalt fram till serveringen med vispad grädde och pudra precis innan servering lite florsocker på pajen.

Receptet har jag hämtat från "Franska bakverk av Mia Öhrn", men uteslutet 2 tsk vaniljsocker i fyllningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar