tisdag 4 november 2014

Fiskpudding med skirat smör


























Jag gillade faktiskt skolmaten och det var inte många rätter som jag inte gillade, potatisen hoppade jag förstås alltid över, fast den var skalade så var det konstigt sega på utsidan och förkokta inuti och så smakade den inte gott fast hemma älskade jag potatis. En av favoriträtterna i skolan var fiskpudding med skirat smör och jag tror att vi även fick rivna morötter till också förutom den där potatis också förstås. Det fanns bara en maträtt i skolan som jag hoppade och det var leverbiff, fast jag älskar lever som gryta och stekt i skivor, men det där med leverbiff i skolmatsalen var blä och då åt jag vitkålssallad med lingon, knäckebröd och drack vatten.
Vad har du för minnen av skolmaten? Vad gillade och vad ogillade du?

Här kommer receptet på en klassisk fiskpudding som den smakade förr och hur enkelt som helst och faktiskt även god att äta kall, men varm och nygräddad smakar den ju bäst med det skirade smöret och rivna morötterna och en god kokt potatis till.

Ingredienser för 4 personer:
400 g torskfilé
0,5 l vatten och 0,5 tsk salt till förkokningen
0,75 dl okokt grötris
1 msk smör till riset
1,5 dl vatten
1 krm salt
3 dl mjölk 3%
2 st ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 st skivor med smör, jag kör med osthyveln.

Gör så här:
Börja med att koka risgrynsgröten genom att koka under lock i 10 minuter, riset, smör, 1 krm salt och vatten tills vattnet kokat nästan på in. Tillsätt då mjölken och låt sjuda på mycket svag värme under locks i 40 minuter utan att röra i gröten.
 
Under tiden så sätter du på ugnen på 225 grader och samtidigt lägger du det djupfrysta fisken i en kastrull och slår på vatten och kokar upp med lite salt. När det börjar kokar stänger du av värmen och låter fisken stå där tills gröten är klar. 

När gröten är klar tar du fisken och lyfter upp i en skål och mosar den med en gaffel i småbitar, knäck äggen och blandar med fisken och tillsätt salt och peppar. Blanda ni i gröten och rör om försiktigt så allt blandar sig väl.

Smöra en form och häll blandningen i formen. Toppa med några klicka smör på toppen och skjuts in i ugnen (225 grader) i 30-40 minuter, tills den får fin färg. Servera med skirat smör, rårivna morötter och kokt potatis om man vill. Potatis behövs inte om man inte är extra hungrig, finns ju mycket kolhydrater i riset.

10 kommentarer:

  1. Jag håller verkligen med dig. Leverbiffen var skräcken när man gick i skolan och skulle käka lunch! Men fiskpudding, det är gott.
    Det tycker jag fortfarande, så någon gång ska jag testa ditt recept.
    /Roland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren!
      Frågan är om det var någon som gillade leverbiff, minns inte om klasskompisarna åt leverbiff/ Annelie

      Radera
    2. Jag gillade också skolmaten, t.o.m leverbiffen.
      På lördagar fick vi ibland chokladsoppa. Den var hemsk.

      Radera
  2. Tackar för receptet, kört det ett par tillfällen nu och man får direkt minnen tillbaka till Skolmaten!

    SvaraRadera
  3. Känner somalier som skriver mer sammanhängande än det här

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska jag hjälpa dig att översätta?

      Radera
  4. Så gott! Mitt favoritrecept på fiskpudding. Funkar bra även med fiskrester från röding och lax t ex.

    SvaraRadera
  5. Hej! Älskade fiskpuddingen i skolan så det ska bli jättekul att prova ditt recept. Vad menar du med ”kokat nästan på in”?

    SvaraRadera
  6. Tyvärr, hatade fiskpudding både på kollo och i skolan. Leverbiff också skräckupplevelse.

    SvaraRadera
  7. Tack för receptet! Jättegott! Tips! Jag vispade äggvitorna för sig och vände ned i slutet. Blev fluffigt värre! supergott.

    SvaraRadera