måndag 24 augusti 2015

Cajunkräftor

Äntligen har jag gjort cajunkräftor! Har pratat om detta i många år, men aldrig kommit till skott.
Nu i helgen när våra vänner skulle komma, så vet jag att de också pratat om detta men aldrig ätit och eftersom vi inte ätit kräftor än i år så bara fick jag den idén att testa. Perfekt mat att äta tillsammans med vänner och utomhus med fördel. Klä bordet med plastsäckar underst och lägg sedan fullt med tidningar som duk och som ersätter tallrikarna. Bara att vika ihop och ner med allt i en sopsäck när man ätit klart. Vi hade bara små assietter vid sidan om att lägga brödet på och när man högg i majskolven. Det finns säkert hur många recept som helst på cajunkräftor, men här är mitt recept.

Ingredienser till 4-6 personer:
6 liter vatten
1 kg delikatesspotatis
3 st majskolvar (jag köpte förkokta)
8-10 st lökar, medelstora till små, halverade
1 st citron, halverad
3 st vitlöksklyftor, lätt krossade
1,5 msk salt
2 tsk paprikapulver
2 tsk cayennepeppar
2 tsk vitpepparkorn
1 tsk basilika, torkad
0,5 tsk timjan
4 st lagerblad
1 nypa socker
1 msk cajunkrydda, se recept
2 kg kräftor
hackad persilja

Gör så här: 
Koka upp vatten i en stor kastrull 10-12 liters.
Tillsätt alla kryddorna inklusive den lätt krossade vitlöken och den halverade citronen och koka buljongen i 20 minuter. Detta kan du med fördel göra tidigare på dagen så kryddorna, vitlök och citron får dra i buljongen. Koka upp buljongen igen och lägg i potatis och koka i 10 minuter. Lägg i majs som delats i tredjedelar, halverade lökar. Låt allt koka i ytterligare 10 minuter eller tills potatisen och majsen är färdig. Lägg i de väl avrunna färdigkokta kräftorna och allt är klart när kräftorna är varma.
Använder du dig av levande kräftor så lägger du i kräftorna när majs(förkokta) och löken har börjat koka, då kokar du ytterligare 10 minuter.
Häll av vätskan och servera allt på tidningspapper och toppa med klippt persilja.

Som tillbehör är det gott med massor av surdegsbaguetter, smör (bregott med havssalt) och förstås Hellmann's majonäs. Ställ också fram burken med cajunkrydda om du vill krydda extra på exempelvis majkolven med liten smörklick.
Dryck tycker vi att amerikansk APA smakar bäst, mycket citrussmak på den väl humlade alen som vi gör.

Kom ihåg att det går åt många servetter!

5 kommentarer:

  1. Svar
    1. Thanks for the comment on my recipe blog!
      I linked to the photo blog on Today's Flowers. Recipes blog has not many flowers to bid on;)!
      http://sandbergsfotoblogg.blogspot.se/2015/08/todays-flower-carrot-flower.html

      Radera
  2. It looks fantastic and I'm sure it tastes great !!
    Greetings

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thanks for the comment on my recipe blog!
      I linked to the photo blog on Today's Flowers. Recipes blog has not many flowers to bid on;)!
      http://sandbergsfotoblogg.blogspot.se/2015/08/todays-flower-carrot-flower.html

      Radera