Köttbullar, brunsås och kokt potatis och en riktigt svensk klassiker och något jag också oftast väljer ute på restaurang om jag äter på en klassisk svensk restaurang där denna rätten finns. Bara för att kunna testa om det är klass på köttbullarna. Har ätit köttbullar på Ulla Winbladh, Gyllene Freden och Operakällarens bakficka bara för att nämna några. Än så länge om det inte ska vara min egna köttbullsrätt så är det Gyllene Freden som leder min liga. Köttbullarna ska vara god, men såsen ska också vara god och det är inte lätt att få till en god sås. När vi bodde i Singapore så fanns ju denna maträtt på IKEA där många "kineser" åt, och jag fick frågan hur man gör den själv och då skrev jag ner detta recept. Man kunde där köpa brunsås på pulver i IKEA-shoppen men det fanns några som var intresserade. Länk: Mormors köttbullar.
Ingredienser för 4 personer:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl vatten, steksky från stekpannan du stekt köttbullarna i
1 dl potatisvatten från den kokta potatisen
2 dl grädde
2 tsk Heinz Ketchup
1-2 tsk Collorit Ekströms såsfärg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar, mald
(Maizenamjöl vid behov)
Gör så här:
Låt smöret bli ljusbrunt i stekpannan, brynt så det doftar god koladoft.
Ta stekpannan från värmekällan.
Lägg i mjölet och rör om så det fördelar sig.
Ställ nu stekpannan på värmekällan och rosta mjölet från ljust brunt till brunt åt det mörka hållet.
Det får inte bli bränt utan hela tiden får du ha koll på värmen så det inte blir för varmt.
Tillsätt nu vätskan, allt utom potatisvattnet.
Koka såsen 5 minuter. Smaksätt med ketchup, såsfärg, salt och vitpeppar.
Köttbullar och såsen så långt kan du ju göra i förväg, bara värma upp när det blir dags att äta och när potatisen är färdigkokt tillsätter du potatisvattnet precis innan serveringen.
Smaka av och se om det behövs mera salt och peppar. Skulle såsen vara för tjock så tillsätter du mera potatisvatten och skulle den vara för tunn så blandar du bara till med några droppar kallt vatten maizenamjöl.
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar