söndag 20 augusti 2017

Chokladmousse

Chokladmousse tillhör de absoluta favoriterna i dessert för mig och när man är i Frankrike och äter på bistro så finns det väl nästa alltid på menyn när man kommer till efterrätterna. En liten chokladmousse i en liten kopp och så där lagom stor mängd efter förhoppningsvis en underbar middag. Perfekt att avsluta med tillsammans med en kopp starkt kaffe. Vill man kan man toppa med vispad grädde, men det behövs knappast inte, men om man tycker att choklad blir för bittert och starkt.
Denna chokladmousse är mörk och fluffig och den smälter i munnen när man trycker chokladenmoussen med tungan mot gommen. Alla himmelska smaker kommer fram. Något för chokladälskaren och dessutom liten sockermängd. Storleken på portionskopparna handlar ju om antalet portioner. Mockakopp eller espressokopp är perfekt storlek och då räcker detta recept till 8 personer.

Ingredienser för 6-8 personer:
200 g mörk choklad, 70%
5 st ägg
3 msk strösocker
1 nypa salt

Gör så här:
Börja med att dela chokladen i mindre bitar och lägg i en skål. Smält sakta över vattenbad. Ställ sedan åt sidan så det svalnar en aning.
Dela på äggen, gulor och vitor. Vispa äggulorna tillsammans med sockret till en tjock och fluffig konsistens. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten försiktigt.
Vispa nu äggvitorna med en nypa salt till hårt skum. Vänd även ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt tills allt är blandat.
Fördela nu i portionsskålar av valfri modell. Jag gillar att servera i små mockakoppar. Ställ i kylen någon timma så det stelnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar