tisdag 8 augusti 2017

Färsk ananas - och lite matnyttigt!

Får du sår i munnen när du äter färsk ananas? Hur lyckas man med färsk ananas så att man inte får ont i munnen. Man låter ananasen ligger i rumstemperatur några dagar helt enkelt och mogna. Den ska inte vara grön när man skivar upp den i bitar. Jag har alltid en ananas som ligger framme i köket, och vi äter ananas varje dag för att hålla magen igång. Nyttigt att äta lite färsk ananas som aptitretare innan man börjar äta, mjukstartar magen med nyttiga fibrer. Finns många goda vitaminer och mineraler dessutom speciellt bromelain som är en enzym som har läkande och antiinflammatoriska effekter. Speciellt ska man äta det som man plockar bort i mitten, där är det mest nyttigt.
Jag skär bort skalet och sedan delar jag den i 16 stycken klyftor med den lite hårdare kärnan i mitten kvar.
Vi tyckte ju att ananasen i Singapore som kom från Malaysia var jättesöt och god, men även den man  köper här i affären är minst lika god om bara låter ananasen får ligga och mogna i rumstemperatur i lugn och ro. En 4-5 dagar  brukar det ta. Frukten på bilden är nyköpt så till helgen är den färdig. Även om den är lite brun inuti här och där, så går det att äta. Jag låter frukten stå upp så mognar den runt om, än om den ligger ner på sidan.

Klicka på länken om du vill se några recept på bloggen med ananas.
Finns jättemånga mera recept om du söker på nätet och jag har många mera recept att lägga till, men det gäller att hitta tiden också. Rätten ska lagas och fotograferas så det ser aptitligt ut, bara inte ta ett kort vid diskbänken.

Hörde på P1 förra veckan och programmet Meny. Där sa de att en barnfamilj snurrar runt på 5 middagsrätter hela tiden. Man kan ju gissa vilka rätter det är.
Vilka tror du?
Jag gissar på korvstroganoff, tacos, spagetti med köttfärsås, makaroner med falukorv och pannkakor.
De sa också att när barnen blivit stora så snurrar man runt på 10-15 rätter istället.
Tänk hur många middagsrätter det finns att välja på men ändå nöjer vi oss med 10-15 rätter.
Hur är det hemma hos dig?
Hos oss så finns det vissa rätter som återkommer ofta, som just nu så är det gazpacho som alltid finns i kylskåpet, men det blir mera som en lunchrätt eller en liten förrätt.
Ett tips kan ju vara att man kör dagbok på vad man åt, så får man se hur veckorna ser ut istället för att köra som i skolan ett schema på vad man ska äta. Kan ju vara bra om man vill ändra livsstil på matvanorna, men även en dagbok innan för att få det svart på vitt vad man egentligen äter och hur man varierar sig. Tänk på att äta regnbågsmat, ska alltid finnas något på tallriken från regnbågens alla färger och här gäller det att bara inte köra på tomat för den röda färgen och gurka för grönt.

En reflektion är när man är på restaurang och läser barnmenyerna. Varför tror alla restauranger att barn bara äter korv och pommes, köttbullar och mos eller kyckling nuggerts.
Barn är nyfikna och vill ju också äta det vuxna äter. Stort plus+ för de restauranger som serverar halva portioner av sin meny och speciellt att man kan beställa barnstorlek efter barnets ålder och pris därefter.
I Singapore så kunde man ju beställa in rätter som Tommy och jag delade på utan att det var något konstigt. Ingen extra kostnad bara för att vi fick var sina bestick och tallrik. Självklart var det vanlig storlek på tallriken och inte bara några ärtor som låg där med en pytteliten köttbit och ett såssträck ;).

Ha en bra dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar