måndag 14 augusti 2017

Romtopf - frukt i rom

Nu är det dags att göra Romtopf för jordgubbarna går på sista versen om man vill använda färska svenska gubbar. Att lägga in frukt i rom gör man ju på sommaren för att sedan äta det till jul. Snacka om lång lagringstid för att utveckla den goda smaken. Precis som vi gjort i våras Barley wine, som blir också blir färdig att dricka lagom till jul.
Även denna rätten åt vi i helgen hos goda vänner. Det är inte första gången de bjuder på denna dessert och nu äntligen är det dags att göra denna läckra och smaskiga romtopf hemma hos Sandbergs. Grevens tid dessutom med tanke på jordgubbarna. Går ju att använda från andra länder, men idag fick jag tag på ett gäng fina svenska.
I Tyskland som rätten kommer från använder man keramikkrus men det gå lika bra med en glasburk. Huvudsaken är att den förvaras mörkt och svalt.
Kom ihåg att inte minska på sockret, då det är konserverande. Vill man minska på socker så får man helt enkelt äta lite mindre av bären när det blir dags.
Man kan använda färska bär och frukt av alla de slag, bara att man tänker på halva mängden socker av fruktens vikt.

Ingredienser till en 2 liters glasburk:
1 kg färsk frukt
(jag har i denna burken; 500 g jordgubbar, 250 urkärnade bigarråer, 250 g färsk ananas i bitar)
500 g strösocker
70 cl mörk rom, minst 35% alkoholhalt.

Gör så här:
Skölj och dela frukten, varva socker och slå på rom.
Jag vänder glasburken lite då och då tills sockret löst sig, sedan ställer jag den i kylen. Se till att burken är fylld eller att du trycker ner frukten så att spriten ligger över. Titta till den då och då och se så sockret löst sig, man kan ju vända den då och då. Titta till bäbisen!

Serveras till vaniljglass, lättvispad grädde, ris a la Malta eller varför inte till några goda ostar.

Något gott att vänta på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar