lördag 9 juni 2018

Fläskfilé - kallskuren och marinerad med soltorkade tomater

En rätt när man är många och kan förberedas dagen innan. Perfekt till buffén och picknick med smak av Italien av de soltorkade tomaterna och balsamvinäger från Modena. Åt denna rätten senast förra veckan när jag var bjuden på barndop som också blev ett bröllop. Rätten passar till ett buffébord med många olika rätter men också som vanlig rätt och då är en potatisgratäng gott till eller potatissallad med en krispig grönsallad. För att få bäst resultat så är en ugnstermometer bra att ha. Rätten smakar bäst och tar åt sig smakerna från marinaden om man gör den dagen innan.

Ingredienser för 6 personer:
600 g fläskfilé
2 msk smör till stekning
1 tsk salt till stekningen
1 krm nymald svartpeppar till stekningen

Marinad:
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
50 g soltorkade tomater i olja, strimlade
1 kruka färsk basilika
1 dl olivolja
0,5 dl balsamvinäger
1 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
timjankvistar till topping

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 125 grader och ställ in termometern på 65 grader.
Putsa nu filén fri från hinnor, salta och peppra runt om.
Bryn nu fläskfilén i smör runt om i den varma stekpannan. Stek inte på högsta värmen så det blir bränd smak, utan på över medelvärme.
Stick nu termometern i den tjockaste delen på filén och lägg den i en ugnssäker form och ställ den i ugnen. Ungefär 25-30 minuter tar det att komma upp i 65 grader. Nu tar du ut köttet och låter det vila och svalna innan de skivar upp det. Under tiden gör du marinaden.
Hacka fint gul lök, vitlök och strimla de soltorkade tomaterna och basilikan. Blanda allt med olivolja, balsamvinäger, salt och svartpeppar i en skål.
När köttet kallnat skär du lagom tjocka skivor och lägger i en stor burk eller fat, slår på marinaden, på med lock eller plastfolie och in i kylskåpet så det får gotta till sig av alla smakerna till dagen därpå.
När det är dags att äta, så lägger du upp på vackert fat och ös på med marinaden och toppar med färska timjankvistar.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar