onsdag 18 juli 2018

Dragonsås

Det var den 14 juli när vi åt denna maträtt i år och hemma i Sandhem på Frankrikes nationaldag och en klassiker är väl kolgrillar Entrecôte, gräddig dragonsås och fries. Har ätit det många gånger i Frankrike men också på en fransk restaurang i Singapore - Le' Entrecôte.
Det är ju såsen som gör hela rätten. Såserna är ju det franska kökets stolthet och det finns ju hur många olika såser som helst. Men i grunden så tillagas alla ungefär på samma vis.
De fem grundsåserna;
Béchamel - vit grundsås, redd sås på mjölk.
Espagnole - brun grundsås, redd sås på mörk buljong.
Hollandaise - emulsionsås på äggulor och smör.
Sauce tomate - tomatsås.
Velouté - redd sås på ljus buljong.

Mina favoritsåser är klassisk bearnaisesås och en god brun gräddsås från skyn på bräserade fläskkotletter och så denna snabbgjorda dragonsås.
Vilken är din favoritsås?

Ingredienser för 4 personer (0,5 dl/pers):
1 st scharlottenlök, finhackad
2 msk smör
1 msk torkad dragon
1 msk kalvfond, koncentrat
0,5 dl vatten
Några varv med svartpepparkvarnen.
3 dl grädde

Gör så här:
Börja med att finhacka schalottenlöken svetta till den i smör i en kastrull.
Smula sönder den torkade dragonen i handen och låt den också fräsa med i kastrullen och utan att löken tar färg.
Slå nu på kalvfond, vatten och nymald svartpeppar låt småkoka 3 minuter.
Nu dags för grädden och passa nu så grädden inte kokar över för det går snabbt. Låt den koka upp under uppvisning, ta av kastrullen genast och låt grädden sjunka ihop. Gör detta 3 gånger och sedan är det lugnt att låta såsen småkoka sakta till lagom konsistens. Cirka 5 minuter.

Bon appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar