onsdag 11 juli 2018

Kycklingspett med jordnötssås - Chicken Satay with Peanut Sauce


En klassisk maträtt som man äter i Singapore, och de flesta som besökt Singapore har nog ätit detta eller sett maträtten på alla Food Court eller Hawker Centres. Det är hangarliknande byggnader fulla med matstånd som servera olika typer av mat asiatiska maträtter. Även nere i Chinatown så kan man äta denna maträtt. Alltså en klassisk Singapore rätt.

Igår så var det 10 år sedan vi lämnade Sverige för 5 underbara år i detta lilla annorlunda land. Kan verkligen rekommendera en resa hit och då inte bara som ett litet stopp på resan till ett annat slutmål. Det går åt minst 1 vecka för att verkligen kunna njuta och se lite mera. Vanligt är annars 3 dagar, men du kommer en dag och åker en dag så det blir i stort bara en hel dag och då ser du inte mycket.

Här kommer vårar recept på dessa kycklingspett med jordnötssås men det finns också här hur många olika recept att välja på. Testa också med annat kött som lamm-, fläsk- eller nötkött men med samma marinad.

Ingredienser för 8-10 st spett:
500 g kycklingfilé
8-10 grillspett av bambu

Marinad:
1 tsk färskriven ingefära
2 st vitlöksklyftor, rivna
2 msk jordnötssmör med bitar
2 msk indonesiskt söt soya, Ketjap Manis
1 msk olivolja
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk sambal olek
1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk fisksås

Jordnötssås MED kokosmjölk (såsen på bilden):
1 msk röd currypasta
1 msk olivolja
1,5 dl kokosmjölk
0,5 dl jordnötssmör med bitar
0,5 dl vatten
1 tsk koncentrat av kycklingfond
1 msk färskpressad limejuice
1 tsk fisksås

Jordnötssås UTAN kokosmjölk:
1 dl jordnötssmör med bitar
1 st gul lök, mixad
1 st vitlöksklyfta riven
1 tsk sambal oelek
1 msk söt indonesisk soya "Ketjap Manis"
1 dl vatten
1 tsk koncentrat av kycklingfond
1 msk limejuice
1 tsk fisksås

Tillbehör:
Rödlök
Slanggurka
Basmatris

Gör så här:
Blöt grillspetten minst 1 timme.
Gör marinaden och börja med att skala och riva ingefära och vitlök. Lägg i en stor skål. Tillsätt övriga ingredienser och rör om.
Skär nu kycklingköttet i små bitar, stora som vanliga sockerbitar och låt köttet marinera minst 1 timme.

Jordnötssås med kokosmjölk gör du under tiden köttet marineras. Fräs currypastan i lite olja på medelvärme. Häll på kokosmjölken och rör sedan när allt utan limejuice och fisksåsen. Låt småkoka 3 minuter på svag värme. Ta bort från värmen och tillsätt lime och fisksåsen.

Jordnötssås utan kokosmjölk. Fräs gul lök, vitlök, sambal oelek i lite olja på medelvärme. Häll på soja, vatten och jordnötssmöret med bitar och kycklingfond. Låt småkoka 3 minuter på svag värme. Ta bort från värmen och tillsätt lime och fisksåsen.

Trä nu på kycklingköttet på halva spettet som på bilden så att man kan hantera dem på grillen och något att hålla i.

Under tiden så gör du en fin glödbädd på grillen så nära kanten som möjligt så att halva spettet (skaftet kan hänga utanför) annars brinner spettet upp.

Grilla nu spetten på medelvärme på fin glöd och det tar cirka 5 minuter att få dem genomstekta. Lägg dem sedan åt sidan på grillen för att hålla värmen.
Serveras med klyftas rödlök och bitar av slanggurka och förstås den goda såsen.
Ris kan man också ha till om man vill, men vi brukar hoppa över riset.
Dryck är förstås en riktigt kall god öl. I Singapore dricker man Tigeröl och vi dricker våran egna hemmagjorda öl från vårar egna bryggeri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar