tisdag 11 september 2018

Kalvkött med tonfisksås - Vitello Tonnato

När vi var förra året i Italien och distriktet Piemonte på en vin- och vandringsresa så fick vi en rätt som var lite annorlunda. Inte rätterna var för sig men just kombinationen - kalvstek och tonfisksås. Hade man varit vid medelhavet och inte i kanten av de snöklädda alperna när man tänker på tonfisken, hur den blev en sås till kalvköttet. Det sägs att på medeltiden så fraktade man salt från medelhavet till Frankrike via Piemonte och då hade de som fraktade saltet med sig tonfisk som handelsvara och byte till sig annat på vägen eller de betalade med tonfisken. Därav så hade man mycket tonfisk och så kom tonfisksåsen till som sås till kalvköttet. I Piemonte så är denna rätten en antipasti som man äter innan pastarätten (primi). Denna rätten är en perfekt bufférätt också, då dubblar du rätten. Till denna rätten dricker man ett vin från Piemonte och druvan Nebbiolo som är min favoritdruva.

Ingredienser för 6 personer:
600 g kalvstek, t ex fransyska
1 st morot
1 st gul lök
1 st stjälkselleri
1,5 dl vitt vin (torrt)
4 st svartpepparkorn
0,5 tsk salt

Tonfisk-sås
1 burk tonfisk i olja
4 st sardeller
2 msk kapris, helst saltinlagd
1 st citron ekologisk, skal och saft
2 dl god majonäs
0,5- 1 dl köttbuljong från koket av köttet
Salt och svartpeppar

1. Salta, peppra och bryn kalvsteken runt om i lite olivolja tills steken fått lite färg.
2. Skär morot, skalad lök och blekselleri i grova bitar. Lägg tillsammans med steken i en trång kastrull. Slå på vinet och täck sedan upp med vatten. Svartpepparkorn  och salt. Sjud köttet sakta till en innertemperatur på 65 grader. Det tar cirka 45-60 minuter.
3. När köttet är klart, svep in i folie och låt det bli kallt. Spara spadet till såsen.
4. Mixa alla ingredienserna till såsen med stavmixer, späd med köttbuljong tills den är lagom konsistens att lägga på köttet och smaka av med några droppar citron, salt och peppar.
5. Skiva köttet tunt och lägg ut på fat. Bred på tonfisksåsen. Garnera med valfritt tillbehör. Servera köttet svalt.
Köttbuljongen som blir över, spara och frys in, perfekt att koka risotto på eller som grund till någon sås.

Buon appetito!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar