måndag 3 september 2018

Pho - köttsoppa från Vietnam

Pho är en klassisk köttsoppa från Vietnam och man kan säga att det är deras nationalrätt. En köttsoppa av nötkött, god buljong, nudlar och många tillbehör som man själv smaksätter soppan med. Rätten tar ganska många timmar att göra, men den sköter sig själv eftersom det är buljongen som ska småkoka många timmar för att få till den mustiga goda smaken.

Ingredienser för 4 personer:
1 kg köttben av nöt
350 g nötstek
5 cm färsk ingefära i tunna skivor
1,5 tsk salt
2,5 liter vatten

Kryddor till buljongen:
8 st svartpepparkorn
1 st kanelstång
4 st kryddnejlika, hel
2 tsk koriander, malen
3 msk fisksås

Till soppan:
400 g risnudlar
1 st gul lök i tunna skivor
2 st salladslök i tunna skivor
150 g oxfilé i tunna strimlor

Tillbehör:
Salladslök
Böngroddar
Hackad färsk röd chili
Limeklyftor
Söt chilisås

Gör så här:
Lägg allt i en stor gryta, köttben, nötstek, skivad ingefära, salt, vatten och koka upp. Vrid sedan ner temperaturen och låt allt sjuda 3 timmar från det att det börjar sjuda och utan lock.
Under tiden kan du skumma då och då.
När 3 timmar har gått så är det dags att tillsätta kryddorna och fisksåsen och fortsätta att sjuda i ytterligare 1,5 timme.
Tag nu upp köttet och lägg det i för att svalna, svep in det i folie. Sila buljongen fri från köttben och kryddor. Lägg tillbaka buljongen i kastrullen.
Så här långt kan man förbereda.
Förbered och hacka grönsaker och skivar upp köttet i strimlor. Både det kokta och råa.
Koka upp soppan och lägg sedan i den tunt skivade löken och salladslöken. Precis innan serveringen så lägger man i den strimlade oxfilén, jag brukar spara lite och lägga på tallriken så kan man lägga i lite mera om man vill ha.
När det är dags för att äta så lägger man risnudlarna i vanligt kokande vatten några sekunder max 15 sekunder och häller sedan av vattnet och fördelar nudlarna i soppskålarna.
Sedan fördelar man den kokande soppan i varje soppskål och bara att äta och plocka till tillbehören som du tycker om i just din soppa. Jag gillar het mat så det blir mycket röd chili för min del.
Denna rätten äter man förstås med pinnar och kinesisk porslinssked, men det går precis lika bra med vanliga bestick också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar