måndag 13 februari 2012

Nikkaluoktasoppa


Nikkaluoktasoppa på Sandbergs vis, en perfekt soppa på sportlovet att äta när det är kallt ute, men även i den tropiska värmen här i Singapore smakar den perfekt, vi lovar ;). Smidig att göra och bra mat att ha i frysen. Ta fram stora skinkgrytan och gör stor sats och frys in!

Ingredienser för 4-6 portioner
400 g nötfärs
1 st vitkålshuvud, normalstort, strimlad
2 msk smör
3 msk senap (original slotts)
2 lagerblad
20 hela kryddpepparkorn
2 liter vatten
4 msk kalvfond (Bongs)
1 purjolök, skivad i strimlor
1 gul lök, hackad
salt och svartpeppar
gräslök eller persilja

Gör så här:
Börja med att snitta, skölja och strimla purjolöken , finstrimla vitkål och hacka den gula löken.
Låt smöret bli ljusbrunt i stekgrytan, stek färsen och rör om så den blir finfördelad och stek till den fått lite färg. Nu lägger du i vitkål, purjolök och löken och rör om och lägger på locket i cirka 10 min och sänker värmen något, så att det inte bränns i botten. Sedan tar du bort locket och steker på lätt och rör om då och då. Nu tillsätter du senap och kryddorna, slår på vattnet och fonden. Låt nu soppan sjuda i allt från 30 min till 60 minuter beroende på hur mycket tuggmotstånd du vill ha på kålen. Vi föredrar 60 minuter!
Innan servering strö du på hackad persilja eller gräslök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar