torsdag 16 februari 2012

Fläskkött med honung och ingefära

Underbara dofter och smaker, som gör att man tänker på Italien. Honung, färsk ingefära, rotfrukter och rosmarin trollar fram fantastisk smak på den helstekta och benfria fläskkotlettbiten, man kan också använda fläskfilé, men då måste man korta ner koktiden och jag tycker att det blir mera smak på skyn med helstekt fläskkotlett utan ben. Låt fettet vara kvar på köttet.

Ingredienser för 4 personer
2 msk god olivolja
100 g panacetta eller bacon (panacetta är italienskt bacon, länk till bild: Klicka här!)
800 g benfri hel fläskkotlett eller fläskfilé
2 st vitlöksklytor, hela och lätt krossade med knivbladet
1 msk flytande honung
1 cm färsk ingefära, tunt skivad
2 st palsternackor, varje delad i 4 delar
2 st morötter, grova bitar
1 st gul lök, finhackad
2 kvistar färsk rosmarin
3 dl vatten
1 msk Grönsaksbuljongsfond (Bongs)
2 krm nymald svartpeppar
salt, tänk på att buljongen är salt

Gör så här:
Börja med att värm försiktigt oljan och stek den strimlade panacettan eller bacon gyllenbrunt och ta sedan detta åt sidan. Stek nu fläskköttet runt om i samma panna som panacettan eller bacon.
Tillsätt nu vitlök, honung och ingefära och fortsätt steka på medelvärme runt om så att det karamelliseras.
Nu tillsätter du morötter, palsternacka, gul lök, rosmarin, panacettan eller bacon, vatten och fond.
Salta och peppra med nymald svartpeppar.
Täck med lock och låt sjuda på låg värme i 30 minuter.
Lyft nu upp grönsakerna försiktigt och ställ åt sidan.
Sjud köttet ytterligare 1 timme eller tills det är mört.
Lyft upp köttet och låt det vila en liten stund, innan du skär upp det i skivor.
Lägg nu tillbaka grönsakerna i stekgrytan och buljongen och värm på.
Lägg kötter på ett fat och de varma grönsakerna och så den mustiga buljongen över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar