torsdag 23 februari 2012

Ragù alla Napoletana


Ragù är en traditionell söndagslunch i Italien och speciellt i Neapeltrakten. Finns nog också många recept, precis som våra köttbullar. Alla mammor gör på sitt vis och här kommer en ragù på Sandbergs vis.
Detta är ett långkok och den blir godare om den få dra till sig. Gör den på förmiddagen och gå ut och gå en långpromenad under tiden. Perfekt sedan att samla familjen runt bordet och äta. Förslag är att börja med lite antipasti, sedan äter man pasta med lite av tomatsåsen från ragùn, och sedan huvudrätten, Ragù alla Napoletana. Äter man inte pasta och bröd så kan man säga att det är en LCHF-rätt.

Ingredienser 4-6 personer
2 msk god olivolja
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, mycket finhackade
500 (600) g nötkött, typ högrev och dela i 3 cm bitar
500 (600) g revben, fläsk, tjocka och delade
200 g italiensk fläskkorv, kan uteslutas men lägg till mera kött istället
2 msk tomatpuré
1 dl rödvin
1200 g krossade tomater
1 bukett färsk basilika
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
Värm olivolja försiktigt och lägg i löken och stek på svag värme i 4-5 minuter så att de blir glansiga.
Lyft upp löken och lägg åt sidan.
Öka värmen och stek nu köttet och eventuellt korvarna runt om så det får en stekyta i stekgrytan, stek i omgångar. Lägger man i för mycket kött svalna stekpannan och köttet blir mera kokt.
När köttet är stekt sänker du värmen och lägger tillbaka löken.
Blanda nu tomatpurén med vinet och slå på, och låt vätskan nästan koka in.
Nu är det dags för de krossade tomaterna, färska basilikan, salt och peppar.
Rör om och låt allt sjuda minst 2 timmar med locket på, tills köttet är mört eller revbenen nästan lossnat från benen, och att tomatsåsen blivit till en slät sås.
Rör då och då. Tillsätt mera vin om den skulle bli för tjock såsen
OBS! Om du går ut och går, sänk till allra lägsta värmen. Varje spis är ju speciell, så kolla först att det är OK.
.Klart att äta, lägg upp köttet och ev. korven på ett stort serveringsfat och häll lite av såsen över, garnera med några färska basilikablad.
Gör som många italienare, ät pastan separat innan med såsen. Vill man ha något till köttet så kan ett italienskt bondbröd vara gott att suga upp såsen med också tillsammans med köttet
Såsen som blir över, kan man frysa in och äta som pastasås eller ha som bas till något annat.

Bon Appétit !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar