onsdag 5 september 2012

Bruschetta med varmrökt lax

Perfekt som lunchrätt eller som en förrätt. Denna rätten är några år sedan jag gjorde, glömt bort den, men hittade den i min receptmapp och blev genast sugen på att göra denna till en lunch för mig. Innan dess så gjorde jag denna när ett killgäng (G8-gänget) som min man är med i skulle laga mat och bjuda oss tjejer på en trerätters. Då fick jag i uppdrag bestämma och att stå för instruktionen till denna förrätten. Här får ni del av den instruktionen också.

Ingredienser för 4 persons lunchrätt eller 8 personers förrätt:
4 skivor grovt grekiskt lantbröd från mittendelen,
eller 8 skivor av de yttre delarna på lantbrödet
olivolja
1-2 klyftor vitlök
200 g varmrökt lax
2 avokados
1 påse blandad sallad, ca 150 g
1 burk kikärtor

Dressing:
2 tsk fransk senap
1 msk kapris
1 krm torkad timjan
3 msk olivolja
1 msk vinäger
salt och peppar

Gör så här:
Stek brödskivorna gyllenbruna i god olivoljan. Blanda senap, olja, vinäger,
timjan och kapris i en stor salladsskål. Gröp ur avokadon och dela
i mindre bitar. Lägg avokado och sallad i dressingen och rör om försiktigt.

Gnid det nystekta brödet med en delad vitlöksklyfta. Skölj kikärtorna i kallt vatten,
och fördela på brödskivorna. Mosa dem därefter lätt med en gaffel.
Rensa laxbitarna fria från eventuella ben och lägg sedan laxbitarna ovanpå de mossade kikärtorna
Fördela slutligen salladen över laxen. KLART!

Bon Appétit!

2 kommentarer: