måndag 23 mars 2020

Kinesisk wok med fläskfärs och nudlar

När man har bott i Asien och Singapore så kan man ibland längta efter den maten som serverads där och man inte kan få på någon restaurang här i Sverige vad jag upplevt. Då får man göra det själv och min känsla och smak är att man kan få till det så det smakar så som jag minns det. Man kan självklart välja vilken färs man vill, men jag tycker att just med fläskfärs så får man en mycket mera fyllig smak. Har gjort med nöt- och blandfärs, men jag tycker att fläskfärsen är bäst och dessutom mera miljövänlig än nötfärs. Ska du äta kött så välj gris oftare så har du gjort något för miljön. Vi har istället för att äta var sin köttbit så delar vi en på två, exempelvis entrecôte. Precis lagom och då har vi ju faktiskt halverat våran köttkonsumtion. Fiffigt!

Ingredienser för 4 personer:
2 msk majs- eller rapsolja
500 g fläskfärs
2 gul lök, skivad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 st röd färsk chilipeppar, finhackad utan fröerna
200 g vitkål, finstrimlad
2 morötter, finstrimlade
150 g äggnudlar i torr form
2 msk fisksås
2 msk hoisinsås
1 tsk mörk sojasås
4 st salladslökar, strimlade
Sesamfrön

Så här gör du:
1. Häll olja i en wok eller stor stekpanna hög värme. Tillsätt fläskfärsen och sprid ut färsen. Låt färsen steka i minst 5-6 minuter, sänk från hög värme till medel eller tills köttjuicerna har förångas innan du börjar röra runt. Använd nu en spatel för att vända det brynta fläskköttet.

2. Tillsätt nu löken och rör om i ytterligare en minut. Tillsätt vitlök och chili och rör om i ytterligare 20 sekunder. Tillsätt sedan kålen och omrör i ytterligare 20 sekunder. woka sedan igenom morötterna tills den bara lite mjuka. Stäng nu av värmen och sätt åt sidan.

3. Koka nudlarna i kokande vatten i en minut eller tills de är al dente, ska bli färdiga i själva woken. Tappa av och tillsätt i wok/pannan med fläskfärs. Sätt tillbaka på värmen till hög och tillsätt fisksås, hoisinsås, mörk sojasås. Woka och rör om tills det är väl blandat. Strö över salladslök och sesamfrön och servera med ätpinnar och något gott att dricka.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar