tisdag 3 mars 2020

Kringlor

Kringlan som är bagarskråets symbol sedan sekler och urminnes tider tillbaka. Ja, redan på romartiden var kringlan visst symbol för bageri.
Mina barnbarn har en arbetsgrupp på fritids som är bakning, och de frågade mig om något gammalt klassiskt recept som de sedan kan baka och bjuda på inför kommande öppet hus. Då passar ju verkligen dessa klassiska kringlor och som dessutom är himla goda och som bara smälter i munnen och är i smaken som klassiska shortbread.

Det här behöver man till cirka 70 kringlor:
500 g svalt smör
9 dl vetemjöl (500 g)
1,5 dl strösocker
4 msk kallt vatten

Garnering: 
Pärlsocker

Gör så här:
Blanda samman smör, mjöl och socker. Arbeta också in det kalla vattnet mot slutet.
Jag tryckte ut degen mellan bakplåtspapper så att det blev en längd på 15 cm, och ungefär en fingertjocklek på höjden.
Låt degen vila i kylskåpet några timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela sedan med kniv långa längder  (15 cm) i fingertjocklek. Rulla dem lätt och forma till kringlor, doppa i pärlsocker och lägg dem med sockersidan uppåt förstås på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda 6-8 minuter. Lyft över de ljust gräddade kakorna på galler och låt dem kallna.

Perfekt till kaffet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar