onsdag 11 mars 2020

Rågbröd med fänkål

Rågbröd är så himla gott och godare när det får ligga och mogna minst 1 dygn innan man börjar smaka på brödet. Degen görs i 2 dagar, första dagen gör man en deg som sedan får jäsa i rumstemperatur 24 timmar innan du blandar i det sista mjölet och sedan låter den jäsa ytterligare 2 timmar i brödform innan du bakar den i ugnen 1 timme. Sedan ska den ligga och svalna i handduk och sedan vänta 1 dygn innan du smakar på det goda brödet. Det har ju en hård yta och gör att man kan skiva så tunt så man nästan kan se igenom. Ett klassiskt smørrebrød ska brödet vara tunt och sedan mycket pålägg. Vill du göra små aptitretare så delar du brödskivan i 4 delar och perfekt mumsbit med lite god röra på till en välkomstdrink.

Ingredienser till 2 formbröd där varje form är på 1,3 liter:
Deg 1:
12 g brödjäst
5 dl vatten, 37 grader
2 dl filmmjölk
1 msk honung
1 msk salt
560 g rågmjöl, grovt

Deg 2:
360 g vetemjöl
2 msk fänkål som du stöter väl i mortel.

Smör till formen

Gör så här:
Blanda ut jästen i det ljumna vattnet. Sedan tillsätter du honung, salt och filmjölk och blanda väl innan du rör ner rågmjölet. Blanda noga och täck bunken med plastfilm och låt jäsa beroende på rumstemperatur, men har du runt 22 grader så räcker det med 24 timmars jäsning. Har du svalare hemma i köket så kan det gå åt en halv dag till.
Nu är det dags att stöta fänkål i mortel. Blanda fänkålen sedan med vetemjölet.
Nu är det dags att blanda i vetemjölet sakta och lugnt. Blanda lite mjöl i taget och här använder jag en trägaffel. Degen ska vara kletig. Smöra formarna. För att det ska bli lika mycket deg, brukar jag väga och se så det blir lika mycket deg i varje form. Skaka formarna väl mot diskbänken så degen sätter sig och packar sig.
Nu ska de jäsa igen 2 timmar och eftersom degen är kletig så är det bäst att lägga bakplåtspapper över formarna. Tar man typ plastfilm så fastnar degen på plastfilmen och mycket av degen följer med plasten när du tar av innan den åker in i ugnen.
När du gjort allt det här är det dags att sätta på ugnen så den är 200 grader varm lagom till brödet är färdigjäst.
Grädda bröden 1 timme och sedan tar du bort formen och låter brödet ligga i ugnen ytterligare 10 minuter för att få en hård skorpa runt brödet.
Nu ska brödet svalna inlindat i bakhandduk och låt brödet vila minst 1 dygn så blir det så saftigt och smaken kommer fram innan du skivar och njuter av det goda brödet.

Nu är det dags att planera vilka pålägg som ska ligga på brödskivan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar