lördag 20 augusti 2011

Carbonara


Kolarhustruns pasta är Carbonara med ett annat ord, som vi mera känner igen och tror att vi vet vad det innehåller.
Jag undrade vad innehåller en äkta carbonara och googlade och fick fram hur många varianter som helst och med olika tillagningar.
Om det ska vara en äkta äkta så ska den vara tillagad med pancetta, ett italienskt bacon som inte är rökt utan lufttorkat. Man saltar in sidfläsk, lägger lite kryddor och sedan rullar man ihop och låter lufttorka i 3-4 månader. Nästan ser det ut som våran rullsylta, men det smakar mera åt parmaskinkan.

Vanligt när man gör carbonara är ju att man använder vanligt bacon, rimmat sidfläsk eller bog. Där föredrar vi rimmat sidfläsk i tärningar. Bacon har för mycket rökt smak.

Igår när jag var och handlade fick jag tag på pancetta på Carrefour, men det är inte billigt 100 g gick på 20 SGD, så man kan säga att det blir en lyxig maträtt när man också tänker på vad Parmigiano Reggiano kostade. Vill inte veta ;).

Ingredienser (2 portioner)
250 g spagetti
150 g pancetta, rimmat sidfläsk eller bacon (tärnat)
3 äggulor
3 msk grädde
1 dl parmesan, riven
salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Blanda äggulor, grädde, salt och det mesta av parmesanen i en liten skål.
2. Koka upp rikligt med saltat vatten till pastan och koka den enligt anvisning på paketet.
3. Stek under tiden pacettan lätt, eller sidfläsket och baconet lite hårdare och låt det rinna av på hushållspapper.
4. När pastan har kokat klart och är avrunnen, blandar man ner äggblandningen så att det blir krämigt, samt pacetta, sidfläsk eller bacon
5. Lägg upp på tallrikar och mal rikligt med svartpeppar över.
6. Tillsätt det sista extra av parmesanosten på toppen.



Bild: Pancetta

Serveras och äts genast tillsammans med ett gott rödvin!

1 kommentar: