onsdag 10 oktober 2012

Indisk linscurrygryta - Dhal

Linscurrygryta med indisk kryddning eller Dhal som det heter i indien, skulle lika gärna kunna vara gul ärtsoppa med lite kryddor istället.
Har du inte linser hemma, går det precis lika bra med gula ärtor. Smaken är nästan detsamma, skiljer kanske om man har provsmakning med två olika skålar intill varandra, annars känner jag ingen skillnad.
Om du ändå ska koka denna linsgrytan-dhal, så gör dubbel sats och frys in. Bra att ha hemma denna vegetariska rätt och mycket gott till naanbröd. Som jag skrev i gårdagens recept, strunta i besticken, ät maten med hjälp av brödet istället.

Ingredienser för 6-8 personer:
4 dl gula linser
7-8 dl vatten
1 stor gul lök, hackad
3 tomater, skållade och hackade
1 msk färsk ingefära, riven
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriander, malen
1 tsk röd chilipeppar
1 tsk garam masala
1 kanelstång, hel
1 tsk kardemummakärnor
1 tsk salt
3 msk olja
3 vitlöksklyftor, hackad
0,5 dl färsk koriander 
1 st röd chilifrukt, färsk och hackad

Gör så här:
Skölj linserna och låt linserna rinna av väl. Koka linserna på svag värme under lock med den gula löken, tomaterna, ingefären, kryddorna och salt tills de är mjuka och vattnet kokat in, ungefär 15-30 minuter. Värm oljan i en stekpanna på medelvärme. Fräs vitlöken några minuter tills den är ljust brun. Häll sedan den frästa löken och oljan i grytan och blanda i garam masala. Garnera med koriander och röd hackad chilipeppar där du plockat bort de starka fröna i pepparfrukten..
Serveras med nygjorda, smörade och varma naanbröd eller till någon annan rätt och ris.
Länk till receptet på naanbröd.

1 kommentar:

  1. Mums! Jag älskar indisk mat/kryddor och daal är någonting som jag ofta gör hemma. Det går både snabbt och lätt, smakar gott och man kan egentligen ha i vad helst man har hemma.
    Kram

    SvaraRadera