onsdag 24 oktober 2012

Kål i vin - istället för surkål
























Kål i vin är något som vi brukar äta istället för surkål. Att bräsera vitkål i vitt vin ger en behaglig syrlig smak. Detta passar ju just nu lite extra eftersom det är oktober och många har oktoberfester. Att servera kålen som bädd till olika korvar, grisstek och som här på bilden ugnsstekt fläskkött (revben utan ben), som är kryddat med ingefära, stekt anka, gås och fasan passar perfekt. Om ni tillhör dem som inte kan förlika er med surkål, är detta något ni bör testa och gillar ni surkål, så är detta minst lika gudomligt.

Ingredienser för 4-6 personer:
1 st vitkålshuvud
2 st gula lökar
1 st liten morot
50 g smör
75 cl vitt vin, torrt eller halvtorrt, beroende på om man vill känna lite sötma eller ej.
2 msk Bongs kalvfond
2 st lagerblad
10 st kryddpepparkorn
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
Skiva löken och moroten fint.
Stek löken och moroten i smöret i en stor stek- eller wokgryta i 10 minuter utan att det tar färg.
Strimla under tiden vitkålen fint, lägg sedan i vitkålen i grytan och rör om och låt steka ytterligare 10 minuter.
Häll i alla kryddorna, buljong och vinet., låt småputtra under lock i ytterligare 10 minuter.
Nu sänker du värmen så att det bara bubbla mycket sakta. Låt den nu stå så i minst 4-5 timmar eller tills all vätska har försvunnit. Smaka av och salta om det behövs.
Nu sätter du grytan åt sidan utan lock, om den inte ska serveras direkt. Bara att värma till när det är dags att äta.

Vill man inte dricka öl, passar ett Alsace-vin  med rieslingdruva eller traminer, likaså vanligt mineralvatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar