tisdag 9 oktober 2012

NaanbrödDetta är ett måste på det indiska middagsbordet och väldigt gott till all kryddad mat, speciellt till dhal en indiskt kryddig linsgryta. Tvätta händerna noga och strunta i besticken, ät maten med hjälp av brödet istället.

Finns jättemånga recept på naanbröd och många är med jäst och bakpulver. Här i Singapore har jag svårt att få tag på färsk jäst och jag tänker att när man bakar naanbröd eller chapati ute byarna har man inte jäst och bakpulver att tillgå. Här kommer ett recept som jag tycker är smidigt och gott, med ingredienser som man har hemma ;).

Ingredienser för 6-8 naanbröd
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
ca 0,75- 1 dl ljummet vatten

Gör så här:
1. Blanda mjöl och salt i en skål eller assistent. (jag kör förhand)
2. Tillsätt vattnet, först 1 dl och sedan lite i taget tills du har en mjuk deg, du får känna dig fram.
3. Arbeta degen i 10 min så den blir smidig i dina händer eller i assistenten.
4. Täck över degen med en fuktig handduk, och låt den vila en stund, minst 20 minuter.
5. Dela degen i 6-8 bitar, rulla bitarna till små bollar.
6. Kavla ut degbollarna så tunt du bara kan till platta bröd. Mjöla bakbordet hela tiden om det behövs.
7. Värm en stekpanna till medelhög värme, helst gjutjärn
8. Lägg i ett bröd i den torra stekpannan, vänd när brödet har fått lite färg.Vänd brödet igen och tryck sedan försiktigt på luftbubblorna i brödet med baksidan av en stekspade så att luftbubblorna sprider sig, för att sedan sjunka ihop när brödet tas bort i från stekpannan.
9. Pensla bröden med smält riktigt SMÖR på båda sidorna direkt när du tar det från gjutjärnspannan. Lägg bröden ovanpå varandra som när du steker pannkakor och plättar, i en handduk så de håller värmen bättre, ät dem nygräddade!

5 kommentarer:

 1. Vilklet enkelt recept det här ska jag testa.
  Vi har ju mjölkproteinallergi i familjen, så jag måste ju byta ut yoghurten i alla recepten till Mjölkfria produkter, det finns ju några st, men det här var så bra att det inte behövdes i det här receptet.

  SvaraRadera
 2. Supergott å enkelt att göra, tack för ett toppen recept :).

  SvaraRadera
 3. super enkelt recept och jättegoda naan bröd blev det!

  SvaraRadera
 4. Äntligen, detta skall jag testa.

  SvaraRadera
 5. Namaste!

  Kom precis in på din blogg på jakt efter inspiration för min matlagning. Blev genast glad när jag såg att du hade guld receptet för naan bröd, ett traditionellt indiskt bröd som uppskattas runtom hela världen. Då jag själv är indisk märkte jag att det inte är ”naan” bröd som du beskriver i ditt recept utan det brödet kallas för ”roti”. Skillnaden mellan ”naan” och ”roti” är att naan bakas i en special gjord ugn (kallas för tandoor) medan roti stekts på stekpannan. Förstår att det säkert var ett genuint misstag men vill med respekt upplysa dig om detta så att du i framtiden delar med dig av rätt recept till dina bloggföljare, speciellt när det gäller maträtter som tillhör andra kulturer :)

  Fortsatt lycka till!

  SvaraRadera