måndag 14 oktober 2013

Havrekakor med russin
























Havrekakor med russin är en favorit, och de känns ju nästan lite nyttiga med havre trots att det är socker också i kakorna. Bakar man små kakor och inte jättestora som det finns numera på kondis, så känns det inte så onyttigt att ta en liten kaka till kaffet. Dessutom vet man vad man har i sina kakor och inte massa med konstiga e-medel och så är de ju bakade på riktigt smör och inte på något kemiskt margarin.
Perfekt att ta hjälp av barnen, när det är dags att göra små bollar, stora som en 1 krona i diameter. Man knådar ihop en liten kula med händerna innan man lägger den på plåten och trycker till lite lätt.

Ingredienser:
300 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 dl vetemjöl
6 dl havregryn
2 dl russin
1,5 tsk bikarbonat

Gör så här: 
Sätt på ugnen,175 grader.
Rör  smör och socker. Blanda vetemjöl och bikarbonat tillsammans i en skål innan du tillsätter det i smöret. Tillsätt havregryn och russin och arbeta in till en deg helst för hand. Nu är det bara att göra knåda ihop små bollar, stora som en 1 krona i diameter och lägga på en plåt med bakplåtspapper och trycka till lite lätt.
Skjuts in i ugnen i cirka 15 minuter.
OBS! Tänk på så du inte gör förstora bollar, ska se ut som en liten delikatessköttbulle ;)!

Mera småkakor:
Kolasnitt
Nötkaka
Engelska pepparkakor
Skorpor
Kringlor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar