torsdag 3 oktober 2013

Kolasnitt - citron och ingefära

Kolasnitt med mycket smak av citron och ingefära, och jag använder färsk ingefära och citron. Den gamla kakboken Sju sorters kakor är min mammas och från början av 50-talet. Här finns det många gamla klassiska kakor som man ätit när man var liten. Idag så är det inte många som bakar sådana kakor och finns knappast inte att köpa på konditori. Numera är det bara jättestora kakor och muffins och just torra kakor är ovanligt att det finns att köpa. Just kakor med ingefära tycker jag är gott och en klassiker hos oss är engelska pepparkakor som vi bakar till jul, pepparkakor med ingefära och citron. Här kommer en variant av dessa pepparkakor.

Ingredienser för 1 plåt:
100 g smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
1 msk färsk ingefära, riven
skalet av 1 citron, rivet
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat

Gör så här:
Ta ut smöret i tid så det blir rumsvarmt, eller kör det några sekunder i micro på det lägsta. Rör smör, socker, sirap, ingefära och citronskal så det blandar sig väl. Blanda i en skål mjöl och bikarbonat tillsammans innan du tillsätter detta i röran. Blanda väl och nu får du en kladdig massa som du fördelar på en plåt med bakplåt till 2 st långa strängar och plattar lite försiktigt.
175 grader och cirka 15 minuter, skär direkt efteråt snitt, och jag delar dem även på mitten så de inte blir så långa. Jag gillar småkakor, bättre att ta två än en om man vill! Låt dem svalna innan du lägger dem i kakburken.

Länk till:
Engelska pepparkakor

1 kommentar: