måndag 21 oktober 2013

Kardemummabullar























Nybakade kardemummabullar tillhör favoriterna om jag får välja. Många gillar ju kanelbullen men här är det kardemumma som gäller i många recept och även i maträtter. Jag kör faktiskt det vanliga receptet som står på baksidan av mjölpaketet, och det har vi alltid gjort, bara att vi har mycket mera kardemumma i receptet.

Ingredienser för 40 bullar:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
2-3 tsk stött kardemumma
850 g vetemjöl (cirka 14 dl)
Fyllning:
smör, socker och malen kardemumma

Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt.
Smula ner jästen i en stor degskål. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och kardemumman.
Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen ner i litermåttet utan att skaka litermåttet, så inte mjölet pakar sig.
Tillsätt mjölet, men spara lite till utbaket, cirka  0,5 dl.
Arbeta degen kraftigt i 5 minuter med maskin eller 10 minuter förhand, tills den känns smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30-40 minuter.
Knåda nu degen på lätt mjölat bakbord och dela degen sedan i 4 delar.
Kavla ut varje del till en avlång kaka.
Bred på smör på den utkavlade degen, strö på strösocker och malen kardemumma.Vik nu ihop degen och skär sedan 1-1,5 cm långa remsor, som du tvinnar och sedan snor ihop till en bulle och lägger i en bullform på plåten.
Låt bullarna jäsa under bakduk cirka 40-50 minuter.
Värm ugnen till 225-250 grader.
Pensla med väl uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i cirka 5-10 minuter, placering i mitten av ugnen.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Baka kringlor av vetedegen när du ändå håller på, spröda och goda.
Klicka för recept!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar