söndag 13 maj 2018

Baguetter - vridna

Egna bakade baguetter som smakar godare än från bageri tycker jag. Nu måste jag dela med mig av mitt recept. Viktigt är att man väger ingredienserna, allt utan vattnet. En digital våg är en fördel att ha tillgänglig och ett måste i köket om man vill lyckas med bakningen. 12 dl vetemjöl kan skilja en hel del i vikt beroende på hur man gör, därför är en våg bra för bästa resultatet.
Degen kommer att bli en väldigt lös deg och inget man knådar precis, så bli inte rädd av den lösa degen - det ordnar sig. En hushållsmaskin med degkrok är ett måste förstås. Fördel är också att man har en veckad bakplåt för just baguetter annars får man bygga med bakplåtspapper en form så de håller formen när de jäser. När jag gjorde dessa från det att jag började plocka fram grejerna tills de låg färdiga på bänken för att svalna tog det 3 timmar.

Ingredienser till 4 st baguetter:
25 g jäst för INTE söta degar.
6 dl ljummet vatten, 37 grader
12 g salt
720 g siktat vetemjöl + rejält med mjöl till bakbordet

Till pensling
Vatten och flingsalt

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet, salt och rör om så att jästen löser sig. Nu tillsätter du allt mjöl och arbetar den i maskinen i 20 minuter. Låt nu degen jäsa i 60 minuter övertäckt. Sätt under tiden på ugnen, 250 grader och placera i botten en stor ugnsform fylld med vatten. För att få rejält med ånga i ugnen.
Efter 60 minuter så häller du ut den lösa degen på ett rejält mjölat bakbord. Dela nu degen i fyra delar. Ta nu varje del och tvinna till en baguette och placera på den bakplåtspapper eller den veckade bakplåten. Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter under bakduk.
Pensla nu baguetterna med kallt vatten och strö på flingsalt.
Grädda baguetterna i 15 minuter i den nedre delen av ugnen, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare cirka 25 minuter. Fyll på med mera vatten om det håller på att dunstat bort, se till hela tiden att det finns rejält med vattenånga i ugnen.
När de är färdiga låt dem svala på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar