torsdag 3 maj 2018

Vårrullar - asiatiska

Vårrullar med smak av Asien och när de kommer in i munnen så får man minnen tillbaka från tiden när vi bodde i Singapore. Nu när vi var senast ute och reste och i Polen så tog vi in vårrullar till förrätt och till det var det en morotssallad som också smakade Asien och smaken kändes igen från den gröna mangosalladen som oftast serveras i Thailand och på Thairestaurangen.

Här kommer recept för ungefär 45-50 st små vårrullar:
50 g glasnudlar
100 g gul lök
4 st          vitlöksklyfta
125 g vitkål
125 g stjälkselleri
200 g champinjoner
2 tsk ingefära riven, färsk
2 msk rapsolja
2 msk fisksås
2 msk japansk soja
2 msk råsocker
500 g fläskfärs
45-50 st   filodeg, ark 12 x 12 cm
1 st         äggvita till pensling
10 dl matolja till fritering

Gör så här:
Lägg glasnudlarna i en skål och häll på varmt vatten. Låt dem ligga cirka 5 minuter och häll sedan av vattnet. Klipp glasnudlarna i små bitar med en sax
Skala och finhacka lök och vitlök, finstrimla vitkål (osthyvel eller mandolin), finhacka stjälkselleri, finhacka champinjonerna och riv ingefäran.
Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och stek lök, vitlök, vitkål, selleri och svamp på medelvärme i 8 min
Blanda ner glasnudlar, ingefära, fisksås, soja och råsocker. Stek ytterligare cirka 2 minuter och lägg allt i en stor skål för att svalna
Stek nu fläskfärsen i stekpanna på stark värme cirka 5 minuter och se till att finfördela färsen. Nu blandar du ner den stekta färsen i grönsaksblandningen. Låt nu allt svalna så det är kylskåpskallt, annars går filodegen lätt sönder
Vispa äggvita i en skål. Lägg ut ett filodegsarken ett i taget med ett hörn mot dig. Pensla ytterkanterna med äggvita. Lägg på cirka 1 msk av fyllningen i mitten och vik över det nedre hörnet.
Vik över sidohörnen och rulla ihop. Täck filodegarken med en fuktig handduk under tiden du gör vårrullarna för att förhindra att de torkar och spricker så att fyllningen trillar ut. Tar lite tid och här är det trevligt om man gör detta tillsammans för att få sällskap under tiden.
Värm olja i en kastrull med höga kanter. Reglera värmen så att den håller runt 160°.
Lägg i 6-8 små vårrullar och låt dem fritera tills de får en gyllenbrun färg, cirka 3 min. Låt dem rinna av på hushållspapper under eller direkt på papper.
Glöm ej att ha ett lock tillhands ifall det skulle börja brinna så du lätt kan släcka.
Man kan frysa in, men då måste man styckfrysa och  sedan lägga dem i en plastpåse efteråt. Viktigt är att när man tar ut dem ur frysen måste man fritera dem genast annars kommer det kondens på dem och de går sönder.

Serveras med morotssallad, japansk soya och en asiatisk sötstark chilisås. Som dryck passar ett torrt gewurztraminervin från Alsace med lite sötma och givetvis även en god öl typ Tiger eller Singha eller varför inte vanligt bubblat kranvatten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar