fredag 18 maj 2018

Wokad biff med smak av Singapore


När vi bodde i Singapore så gick vi ibland till en Food Court i Potong Pasir och åt, där kunde man äta en middag för bara några singaporedollar och förstås så drack vi Tiger öl, Singapores öl. I tisdags när vi hade bröllopsmiddag hemma min man och jag så blev det middag hemma eftersom tågen var inställda som vanligt så vi gick till våran lilla butik och köpte en bit entrecote (fanns inget annat). Istället för att skiva upp i skivor bankade vi ut den, kryddade med salt, nymald svartpeppar och penslade med lite olivolja och grillade den så att den var medium raw inuti. Biten var ju så stor att hälften av den grillade köttbiten sparades i en matlåda i kylen. Nu undrar ni varför jag skriver om allt detta, vad har det med den wokade biffen att göra. Ju för köttet blev så gott igår. Skivade det kalla köttet i smala strimlor och pepprade på med mera nymald svartpeppar och värmde sedan köttet i allt hastigt och ändå smakade det grillat. Receptet hittade jag på igår men utgick från mina smakminnen av våran favoriträtt på food courten, med mycket smak av färsk ingefära. Kommer fortsättningsvis grilla köttet innan när jag gör denna rätten nästa gång för det kommer jag göra fler gånger.
Hoppas ni tycker om det och skulle uppskatta kommentarer i bloggen.

Ingredienser för 2 personer:
400 g entrecote i strimlor eller annat lämpligt nötkött (salt, nymald svartpeppar och olivolja)
4 st gula lökar i klyftor
4 st salladslökar i småbitar
2 st vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
2 msk japansk soja
1 msk Bongs kalvfond
4 msk Teriyakisås
olivolja

Tillbehör:
2 Pak choi
Flingsalt
Olivolja
Jasminris

Gör så här:
Om köttet inte är färdiggrillat som jag gjorde så kan man ju steka det i stekpannan - biffarna och låta det svalna något innan man skivar upp det i strimlor och krydda med massor av nymald svartpeppar.
Dela den gula  löken i klyftor, hacka vitlöken fint, skala och skiva den färska ingefäran i tunna skivor, dela salladslöken i centimeter långa bitar.
Värm upp en liten stekpanna och woka Pak Choi som du delat varje Pak Choi i minst 4 långa bitar på längden, strö på flingsalt.
Hetta upp en stor wok eller stekpanna med olivolja. . och lägg i gul lök, vitlök, ingefära och woka runt så det inte bränns, sedan lägger du också i salladslöken. Efter detta var det dags för Bongs kalvfond, japansk soja och Teriyaki och så fick det puttra en liten stund. 5 minuter innan servering så var det köttets tur att komma i stekpannan, röra om och se till att allt blir varmt.
Koka ris om du vill äta det samtidigt som du börjar med allt om du vill äta ris till rätten.

Serveras och äts med pinnar förstås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar